KES “Armadilo“: Konačno imamo priliku da Kablar pretvorimo u svetski uzor

18
1340

ČAČAK – Klub ekstremnih sportova “Armadilo“ oglasio se saopštenjem u kom se navodi da na planini Kablar postoji potencijal za još četiri vidikovca uz ovaj čija će izgradnja uskoro početi.

Saopštenje koje su iz ovog kluba dostavili medijima prenosimo u celosti:

Klub ekstremnih sportova „Armadilo“ postoji od 2006. godine. Za sve ove godine delovanja u gradu Čačku, organizovali smo stotine događaja, akcija, ugostili hiljade planinara iz zemlje i sveta, obišli brojne države i planinske vrhove, gledali, učili i mnogo toga primenili u našem kraju. Zahvaljujući tom iskustvu i stručnoj literaturi kroz koju smo imali uvid u razvoj ovih krajeva kroz istoriju, a još od pedesetih godina prošlog veka bilo je pokušaja približavanja prirodnih resursa gradjanima naseg kraja, konačno imamo priliku da Kablar pretvorimo u svetski uzor.

Godinama učestvujemo vežbama spasavanja sa Sektorom za vanredne situacije Čačak, učesnici smo mnogih akcija spašavanja na Kablaru, višegodišnji saradnici sa NURDOR organizacijom koja je podrška deci koja se leče od malignih bolesti, dugogodišnji nosioci međunarodnog takmičenja u Draj tulingu i organizaciji takmičenja.

Urbana planina Kablar treba da bude dostupna i roditeljima sa malom decom koji ih ne mogu nositi u naručju da bi videli pogled sa Kablara. Osobe sa invaliditetom bi imale nezaboravan utisak da mogu izaći na Kablar. Vidikovac će omogućiti svima da uživaju u jedinstvenom pogledu. Zato smo radili na obeležavanju staza, privukli hiljade zaljubljenika u prirodu, promovisali sve posebnosti Ovčarsko – kablarske klisure.

Tvrdimo da Kablar kao „urbana planina“ ima dovoljno staza i potencijal za još 4 vidikovca, uz ovaj čija je izgradnja u toku. Pojedinci koji nemaju nikakve veze sa planinarenjem i rekreativnim sportom sada bi da zaustave život ove planine, razvoj čitavog kraja i ugase naše snove.

Meštani i struka su rekli svoje i pružili bezrezervnu podršku projektu izgradnje puta i vidikovca, sa kojim smo apsolutno saglasni. To će omogućiti da Kablar postane dostupan svima, da celom svetu predstavio ovu lepotu prirode, pogled na meandre Zapadne Morave i bogatstvo flore i faune naše Ovčarsko – kablarske klisure.

Na izrečene uvrede svim planinarima odgovaramo dostojanstveno kroz podršku velikom državnom projektu, na koji ćemo svi sigurno biti ponosni kada bude realizovan.

Petar Šunderić, instruktor i trener alpinizma Kluba „Armadilo“

Prethodni članakPoznato koliki će biti novi minimalac
Sledeći članakStruja noću jeftinija i do četiri puta: Od koliko sati u sve tri zone počinje jeftina tarifa?

18 KOMENTARA

 1. Peca, ti si čovek iz grada. Ekipa kojoj se obraćaš troši 16 grama šampona godišnje, oni ništa ne razumeju, oni su zli i prljavi I odrvartni. Vidikovac je za njih civilizacijsko dostignuće.

  • Peca je covek iz grada, znamo sa kakvom prosloscu. Sad ce jos i dusu prodati za pare iz budzeta koje ce Armadilo dobiti, a on potrositi. Sram te bilo Peca, umesto da stitis prirodu, ti stitis SNS pljacku i prevaru.

 2. Sada se polako otkriva da se planina namerava napraviti urbanom. Značenje reči urbano je gradsko,Znači sindrom i virus Zlatibora prelazi na Kablar. E moj planinaru, kada naprave zgrade, možda dobijete posao pranja prozora.

 3. Ja predlažem da ga izravnamo potpuno, da ne smeta vidiku, da bude dostupno svima da po njemu čepaju, da može da se napravi skakaonica u Moravu, baš iznad cevi za kanalizaciju, sad ni most ne smeta, srušio se. Bolan, zašto bi se lagali i nadlagivali, to je samo kamen, što će nam.

 4. 1. urbano i planina neidu , a kablar je , kao što valjda znaš već vrlo pristupačan i za malu decu .
  2. To je zaštićeno prirodno i kulturno dobro i nas i generacija koje dolaze
  3 Šta znači -ima potencijal za još 4 vidikovca- gde brate mili ?

 5. Ovo saopštenje Perica sada naprdnjacima, naprdnjaci Perici sledeće godine 300 000 iz našeg budžeta za njihov klub da se pentraju. Pero Pero Perice….

 6. A cime se bave Eco aktivisti koji su protiv izgradnje vidikovca?
  Jevdjenije, ti si umetnicka dusa, idealista i nazalost dobri ljudi su podlozni manipulaciji. Verujem da si gore iskljucivo radi ideala, ali zasto si dozvolio da tobom manipulise covek koji prima dnevnicu, Eco aktivista na taksimetar od projekta do projekta… osim ako mozda i ti ne dobijas svoj deo kolaca, onda sasvim razumljivo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here