Kisić Tepavčević: Nije isključeno uvođenje karantina za povratnike sa letovanja

0
535
Darija Kisić Tepavčević

Uočeno je da sanitarne preporuke poštuje manje građana Srbije nego pre dve nedelje zbog čega postoji strahovanje da bi epidemija koronavirusa ponovo mogla da se razbukta, izjavila je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Ona je na TV Prva kazala da ohrabruju pad dnevnog broja novoobolelih od kovida-19 i podaci o broju pacijenata zdravstvenih ustanova i hospitalizaciji, ali da virus „i dalje cirkuliše“ među stanovništvom Srbije.

Ono što plaši sve nas je preterano opuštanje u situacijama kada znamo da je vurus tu… On se širi koliko mu mi dozvolimo – upozorila je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da se najavljeno uslovno dopuštanje priredbi u kulturi, poput pozorišnih i bioskopskih predstava, ne sme protumačiti kao signal da treba prestati s primenom zaštitnih mera.

Govoreći o ugostiteljskim objektima, navela je da su klubovi u zatvorenom prostoru bili „rasadnici bolesti“ i značajno mesto prenošenja infekcije, zbog čega je preporučila da se bude samo u baštama ugostiteljskih objekata.

Najavila je da će mere za kafiće, restorane i klubove da se relaksiraju, ali da se sitacija u ustanovama kulture ne može porediti ugostiteljskim objektima, obzirom da je tokom predstava obavezan razmak od barem metar i po i nošenje maski.

Glasna priča i pevanje su ponašanje koje pomažu širenje virusa. I svadbe favorizuju takvo ponašanje, zbog čega su i dalje na snazi preporuke protiv njihovog održavanja – navodi Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da država ne razmišlja o tome da počne drastičnije da kažnjava za nenošenje maski.

Stvar je svakoga da se sam čuva. Ne možemo da imamo policajce za svakog od nas. Kazne su definisane i verovatno će se primnenjivati, ali ne smeju da one budu glavni faktor da li ćemo nositi maske – kazala je ona.

Povodom početka školske godine, Kisić Tepavčević kaže da će se sistem nastate menjati shodno epidemiološkoj situaciji, a da će „Batut“ na dnevnom nivou pratiti razvoj epidemije.

Predviđeno je da maska može da se odloži ako dete sedi samo, ako miruje i sluša nastavu na razmaku od 1,5 metara (od drugih). Pod takvom pretpostavkom nema mogućnosti prenošenja infektivnog agensa. Ako dete dobije simptome tokom nastave, poziva se roditelji i dete se odvodi u najbližu kovid-ambulantu. (Na njemu se) radi epidemiološko istraživanje, nema karantina – rekla je Kisić Tepavčević.

Članica Kriznog štaba govorila je i o letovanjima i sezoni godišnjih odmora. Kaže da je njen lični stav da treba ostati u Srbiji.

Kaže da se prati epidemiološka situacija, pa je u skladu sa njom, ukoliko bude potrebno, moguće uvođenje karantina za građane koji se u Srbiju vraćaju iz zemalja sa velikim brojem zaraženih.

Takva odluka još nije doneta. Na nedeljnom nivou se vrši evaluacija koje su to zemlje potencijalna žarišta za unos i širenje virusa – objašnjava Kisić.

Izvor: Beta

Prethodni članakStanisavljević: Pokušaćemo da donesemo bodove iz Jagodine
Sledeći članakSimbolično obeležena “Nušićijada“ (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here