Ko je u najvećem riziku da dobije koronavirus

0
478

Srbija je preduzela sve neophodne mere kako bi sprečila da novi koronavirus uđe u zemlju. Infektivne klinike spremne su da zbrinu eventualno teško obolele od virusa. Najugroženiji hronični bolesnici.

Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije i Instituta za javno zdravlje „Batut“ naglašavaju da propisane mere preduzimaju sve nadležne službe.

Direktorka „Batuta“ doc. dr Verica Jovanović navodi da su hronični bolesnici, pod povećanjim rizikom za dobijanje koronavirusa.

Svi hronični bolesnici, sa šećernom bolešću, sa kardiovaskularnim oboljenjima, upalom pluća, mogu biti pod povećanjim rizikom za dobijanje koronavirusa – rekla je Jovanovićeva.

Poručuje da treba izbegavati sredine i prostore sa masovnim okupljanjima, primenjivati lične mere higijene i razmišljati o prenosu potencijalnog virusa kapljičnim putem i putem kontakta.

Dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji da za sada Komitet SZO nije prihvatio zaključak da taj virus predstavlja pretnju za međunarodno zdravlje.

Zbog toga jer se radi o virusu koji je nov, a koji u prvih mesec dana nije stvorio toliko ozbiljnu epidemiju međunarodnih razmera da bi oni mogli da zaključe da je to pretnja javnom zdravlju na globalnom nivou – objašnjava Ivanuša.

Izvor: RTS

Prethodni članakFormiran inicijativni odbor koji će se boriti protiv gradnje zgrade u Velikoj koloniji
Sledeći članakTri poslodavca iz Čačka traže radnike

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here