Ko najčešće ostaje bez vozačke dozvole?

1
738

Najčešći razlog za oduzimanje vozačke dozvole je vožnja pod dejstvom alkohola.

To je rečeno na seminaru unapređenja znanja za nesavesne vozače u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja kroz koji je od 2012. godine, od kada se realizuje, prošlo više od 10.500 vozača.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja od 2009. godine uvedeni su kazneni poeni, vozaču koji prikupi 18 poena u roku od dve godine oduzima se vozačka dozvola, a kako je rečeno, jedini način da je povrati je da prođe seminar koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja. Taj seminar se sastoji od 40 nastavnih časova, realizuje se 14 radnih dana i sprovodi u 21 gradu u Srbiji, kaže vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

On navodi da je nakon odslušanog seminara neophodno da svi kandidati izađu na ispit, te da tek polaganjem ispita imaju pravo da vrate svoju vozačku dozvolu.

Najčešći razlog za oduzimanje vozačke dozvole je vožnja pod dejstvom alkohola, a sledeći razlog je prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, rekao je Stamatović i dodao da je veliki problem to što vozači, nakon oduzimanja vozačke dozvole, nastavljaju da voze.

Čak smo, nažalost, imali slučaj da na naš seminar unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola oni dolaze vozeći svoj automobil, a ne možemo ni da zanemarimo broj vozača koji prolazi kroz crveno svetlo na semaforu – rekao je Stamatović.

Naveo je da je profil nesavesnog vozača osoba muškog pola, starosti oko 40 godina i srednje stručne spreme, te dodao da su čak 98 odsto vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola bili muškarci.

Do sada je čak 17 doktora nauka prošlo naš seminar unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, čak 67 vozača je dva puta prolazilo kroz ovaj proces, a ove godine se pojavio prvi vozač kome je treći put oduzeta vozačka dozvola i treći put pohađa seminar – rekao je Stamatović.

Prvi seminar unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, održan je 2012. godine, a do danas je održan 907 takvih seminara.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakNajavljena još jedna blokada na trasi izgradnje auto-puta Čačak-Požega
Sledeći članakOglas: Prodaja građevinskog zemljista u Čačku

1 KOMENTAR

  1. Lupetanje to u životu uopšte nije tako,možda se kazne obicni smrtnici,svi ostali minimalno novcano,bez oduzimanja dozvole,bez kaznenih poena ….Sve se zna.Fukare obicne.
    .

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here