Ko se na koronu testira u privatnim laboratorijama nema validan zeleni kovid sertifikat

1
378

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka godine do danas korona virusom je bilo zaraženo više od 330.000 ljudi.

Veliki broj građana testirao se u privatnim laboratorijama.

Kao pozitivni evidentirani su u Institutu Batut i Ministarstvu zdravlja, ali nemaju validni zeleni kovid sertifikat koji izdaje eUprava, ukoliko prethodno nisu primili i buster dozu vakcine, jer ti podaci nisu uneseni i u njihovu bazu podataka, piše N1.

Kada pacijenti dođu u privatnu laboratoriju da se testiraju, uzimaju se njihovi lični podaci.

Ti podaci zajedno sa rezultatom testa se svakodnevno šalju „Batutu“ i gradskim zavodima na lokalu, kao i sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

Šta oni rade sa tim podacima koje mi pošaljemo, ne znamo. Pretpostavljam da se uzimaju za ukupne dnevne izveštaje koji se objavljuju svakodnevno – kaže predsednica Udruženja privatnih laboratorija Mirjana Sarkić.

Ovi građani, iako su preležali kovid-19 neće moći da putuju ili da borave, na primer, u restoranu ili kafiću posle 20 časova, jer njihov zeleni kovid sertifikat nije validan.

Zašto ovo nije usaglašeno, šta u tom slučaju građani treba da urade i da li će se to rešiti, N1 je pitao Institut „Batut“ i Kancelariju za eUpravu, ali odgovori nisu stigli.

Pre nekoliko meseci Udruženje privatnih laboratorija tražilo je sastanak sa predstavnicima „Batuta“ i Ministarstva zdravlja. Ministar Lončar ih nije primio, ali jeste diretorka „Batuta“.

Rekla je da će se ubrzati procedura implementaciije privatnih zdravstvenih ustanova u ovaj informacioni sistem u koji se slivaju svi podaci. Od tada mi nismo dobili nikakvo obaveštenje, ispunjavamo sve njihove zahteve, šaljemo spiskove svakodnevno, direktnu vezu nemamo i ne znamo da li se to unosi – kaže Mirjana Sarkić.

Praksa je pokazala da građani koji su u ovoj situaciji treba da urade test na prisustvo antitela u nekoj državnoj laboratoriji da bi imali validan zeleni kovid sertifikat.

Međutim, taj podatak važi samo u Srbiji i samo tri meseca. Nakon toga je potrebno izdvojiti novac za novo testiranje, a evropski zeleni sertifikat takav test na antitela ne prepoznaje.

Izvor: N1

Prethodni članakBrnabić umesto Vučića na otvaranju deonice auto-puta od Preljine do Pakovraća
Sledeći članakIndividualna statistika košarkaša Borca: Pecarski i Hejl se izdvojili

1 KOMENTAR

  1. Pradoks dok AG test koji se uradi u privatnoj Laboratoriji je validan za putovanja.Sta tu sad nije jasno drzava je uzela monopoli da bi njena ustanova Zavod za Javno Zdravlje zaradio posto su bili pred gasenjem,ne samo oni vec je pred gasenjem bio i Batut,Torlak…Nekom Korona majka nekom maceha

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here