Koja su prava radnika tokom ekstremnih temperatura

0
439

Afrički toplotni talas doneo nam je ekstremno visoke temperature, danas i do 40 stepeni pa će najtraženiji biti debela hladovina, klimatizovane prostorije i obavezna voda. Građevinci su među onim radnicima koji uglavnom rade u teškim uslovima, ali poslodavci imaju obavezu da im taj rad olakšaju. Koje su obaveze poslodavaca i šta su inspektori na terenu utvrdili?

Maja Ilić iz Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je za RTS da vrše pojačani inspekcijski nadzor pre svega na gradilištima. Samo u sredu izvršili su 221 inspekcijski nadzor.

Utvrđeno je da poslodavci nisu obučili odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nisu obezbedili sredstva za pružanje prve pomoći. Ilićeva ističe i da su poslodavci u obavezi da organizuju rad na drugačiji način, da obezbede zaposlenima češće pauze uz obezbeđivanje odgovarajućih, osvežavajućih napitaka i pre svega dovoljne količine vode.

Takođe, potrebno je da se češće menjaju zaposleni koji rade na otvorenom, kao i da budu informisani o svim opasnostima i rizicima koji se vezuju za rad na otvorenom na visokim temperaturama.

  • Apelujem na sve poslodavce i zaposlene da kada je temperatura iznad 36 stepeni, naročito u periodu od 11 do 16 časova, organizuju svoj rad tako da zaposleni ne rade teške fizičke poslove i da ne budu direktno izloženi sunčevom zračenju, a takođe i da poštuju smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom, na visokim temperaturama, koje je donelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja – rekla je Ilićeva.

U slučaju da ne poštuju mere bezbednosti na radu, poslodavcima koji imaju svojstvo pravnih lica prete kazne od 1.500.000 do 2.000.000 dinara, preduzetnicima od 400.000 do 500.000, a pravnim licima 50.000-150.000 dinara.

Inspektori su u sredu utvrdili i da je radno angažovana i zaposlena 801 osoba, ali i da je 58 osoba radilo na crno. Dva subjekta su neregistrovano obavljala delatnost, što znači da nisu registrovali svoju delatnost u Agenciji za privredne registre. Tom prilikom inspektori su izrekli osam zabrana rada na mestu rada.

Ukazuje da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvoreno za svaku vrstu prijava, kako zaposlenih i radno angažovanih osoba, tako i svih građana koji imaju bilo kakvo saznanje da se negde ne primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu.

To se može prijaviti pozivom na broj 0800 300 307.

Izvor: RTS

Prethodni članakUspešan nastup Glumačkog ateljea Kulturnog centra na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta
Sledeći članakDanas sparno i ekstremno vruće, popodne stiže osveženje u vidu nevremena

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here