Koliko se koristi i koliko poljoprivrednicima znači rekonstruisani kanal za navodnjavanje Parmenac – Čačak

9
2080

ČAČAK – Pre mesec dana pušten je u rad potpuno rekonstruisani hidromelioracioni sistem Parmenac – Čačak. Time je završena prva faza rekonstrukcije kanala za navodnjavanje u čačanskom kraju.

Radovima je omoćeno navodnjavanje više od 400 hektara poljoprivrednog zemljišta, a sistem je potpuno automatizovan. Novi sistem za navodnjavanje već koriste poljoprivrednici na trasi rekonstruiasnog kanala.

Zoran Bogdanović iz Trbušana pomoću novog sistema navodnjava oko 6 hektara voća i povrća. Kaže da se sistem lako daljinski pokreće i da ima prednosti u odnosu na način kako je ranije navodnjavao zemljište.

  • Sistem količinski sa vodom zadovoljava, sa pritiskom zadovoljava. Mogućnosti su malo veće od sistema koji sam do sada imao. Znači, mogu da koristim dva-tri topa. Ja sam mogao samo jedan top da koristim na moj sistem. Topla voda, ja sam koristio hladnu vodu iz bunara za povrće i ostalo. Sve je veća razlika, prave se šokovi temperaturni sa hladnim vodom. Ovo je sad topla voda sa Morave tako da to su neki benefiti koji nama odgovaraju – navodi Zoran Bogdanović, poljoprivrednik iz Trbušana

Više od 170 korisniko dobilo je priključke i mogučnost da navodnjava poljoprivredno zemljište. Probni sistem ove godine je besplatan. Na trasi su i četiri crpne stanice, jer kanal ima i funkciju odbrane od poplava.

Rekonstruisano je nešto više od pet kilometara kanala Parmenac – Katrga dugog 24 kilometra, koji nije bio u funkciji više od pola veka. Investicija je bila vredna 5,7 miliona evra iz fonda Abu Dabija. Za meštane ovog kraja rekonstrukcija kanala puno znači.

  • Sada smo napravili jedan moderan kanal gde više nema tih betonskih razvoda po parcelama koje su delile parcelu fizički na dva dela. Korisnik jednim klikom na aparat koji je dobio, pritiskom na jedno dugme, pušta sistem u upotrebu i posmatra kako se to naliva – kaže Goran Todorović, predsednik MZ Prijevor.

Sistem za navodnjavanje svakodnevno se tehnički održava.

  • Sada se navikavaju, to je početak, još malo ti hidranti malo zastaju, malo je ušlo prljavštine neke. Dok to legne sve kako treba – navodi Miloš Mijailović, radnik na održavanju kanala za navodnjavanje

Iz „Srbijavoda“ koje gazduju ovim kanalom za navodnjavanje navode da novi zalivni sistem ima mogućnost daljinskog nadzora u realnom vremenu sa jednog mesta. Može da se kontroliše potrošnja vode, uključenje i isključenje hidranta kao i da se reaguje u situacijama eventualne havarije.

Izvor: RTS

Prethodni članakDržavna Visoka zdravstvena škola od sada i u Čačku
Sledeći članakPoznato stanje povređenih teškom u udesu u Mrčajevcima, troje na intenzivnoj nezi

9 KOMENTARA

    • Neka prokuvaju vodu. Dosta kuka nja. Dok kanal nije funkionisao kritike na sve strane. Sto se ne pusti za upotreu? A sad? Voda ne valja. Ma more sa se terate.

  1. Ljudi se u svetu bave digitalnim tehnologijama a mi se i dalje odusevljavamo i raspamecujemo „najsavremenijim“ betonskim kanalom za vodu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here