Kon: Broj umrlih u Srbiji posledica nedovoljne vakcinacije, agonija oko pandemije kod nas će duže trajati

2
359
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju visoku stopu vakcinacije i ističe da će zbog toga agonija oko pandemije kod nas duže trajati.

Prema njegovim rečima, broj umrlih u Srbiji posledica je upravo toga što obuhvat vakcinacije nije veliki, ali naglašava da nam prirodni proces ide u prilog i da će brojevi inficiranih i preminulih nastaviti da se smanjuju.

Kon navodi da je produženi sretenjski raspust u Beogradu 25 puta smanjio registraciju obolevanja dece u osnovnim i srednjim školama.

Ne može se reći da raspust nije dao rezultat. Koliko je to uticalo na prirodni proces, to ćemo videti. Reproduktivna stopa se smanjila sa 0,8 na 0,6. To znači da se u narednom periodu očekuje pad registrovanja obolevanja, ali ćemo sa početkom škole videti da li će taj pad biti kao što je bio do sada ili će se usporiti i zaravniti – rekao je Kon za RTS.

Kaže da su škole dokazale da su prilično bezbedno mesto i da se zaražavanje dece ne dešava u školama koliko van njih, u različitim vannastavnim aktivnostima i kroz porodice.

Trenutno imamo situaciju da je svega 0,5 odsto svih učenika zaraženo. To nije neki ograničavajući faktor. Ukupno gledano, deca školskog uzrasta čine oko četiri odsto pozitivnih od svih testiranih – navodi Kon.

Ističe da je situacija vrlo dobra i da se to ne može zanemariti, zbog čega je i odlučeno da se nastava odvija neposredno.

Doktor Kon kaže da podaci ukazuju da se intezitet aktivnosti virusa smanjuje, ali što se tiče broja preminulih, uočava se da sporije ide opadanje.

To je logično jer dosta se produžilo lečenje. Ljudi su na početku, kada nije bilo mogućnosti lečenja u potpunosti, za kraće vreme umirali kada su imali tešku formu, sada borba za život duže traje. I to smanjenje ćemo videti u narednom periodu – naglašava Kon.

Kaže da omikron nije isključivo blaga bolest i da za starije, nevakcinisane i one koji imaju pridružene bolesti može da bude smrtonosan.

Kon dodaje da još uvek ima i delta soja, iako je omikron trenutno dominantan u Srbiji.

Naglašava da je i dalje najvažnija stvar ono što je, kako kaže, izgleda postala tabu tema – vakcinacija.

Mi ne možemo uopšte da se upoređujemo sa zemljama koje su se približile 90 odsto obuhvata. Mi smo negde na 59 odsto vakcinisanih među starijima od 18 godina – navodi Kon.

Ističe da je u Srbiji vakcinisano manje od pet odsto dece starosti od 12 do 18 godina, zbog čega, napominje, takođe ne možemo da se poredimo sa zemljama u kojima je taj procenat oko 60.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakJedan smrtni ishod i sve manje hospitalizovanih pacijenata na kovid odeljenju bolnice
Sledeći članakBlizu 100 novozaraženih u Moravičkom okrugu

2 KOMENTARA

    • Upravo tako. Jako su svi kontradiktorni, mala zaraženost među učenicima, oko 0,5% a produženi raspust je bio pun pogodak?!?!? Ma da, što su imali produženi raspust, ako je 0,5% o je ovde lud???
      nego mrš bre u penziju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here