Posao konobara je najtraženiji, ali među najslabije plaćenim poslovima. Sve češće odlaze iz Srbije u potrazi za boljim uslovima i zaradom, a odlazak u Hrvatsku ili Crnu Goru je znak da letnja sezona počinje. Postavlja se pitanje kakve im uslove rada nude poslodavci u inostranstvu, a kakve u Srbiji.
O svom iskustvu za Euronews Srbija govorio je Mladen Mladenović koji konobariše već 30 godina. Njegov ajncer je za to vreme prošao kroz beogradske, hrvatske, ali i nemačke i švajcarske restorane i kafiće. Prema njegovom iskustvu, ugostiteljstvo je danas narušeno.
- Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta – rekao je Mladenović.
Iako su konobari među najtraženijim i najdeficitarnijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao. Sa otvaranjem prvih plaža, mladi konobari odlaze na primorje.
- Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada – rekao je Miloš Turinski iz Infostuda.
Mladenović, međutim, smatra da je to velika greška.
- Rade tamo 12 sati, imaju tu neku platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko – rekao je Mladenović.
Statistika govori da u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno, dok im je u Srbiji prosečna zarada oko 65.000 dinara. Ipak u jednoj stvari vide spas.
- Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet – rekao je Turinski.
Mladenović navodi da se u Americi i Engleskoj zna da je bakšiš 10%.
- Ovde kod nas je samo proizvoljno, da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće – rekao je Mladenović.
Prema njegovim rečima, bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom.
- Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan – kaže Mladenović.
Dok u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije proceniju da im nedostaje oko 20.000 radnika, na birou rada ovog maja poslodavci su oglasili 112 mesta za konobare.
Izvor: Euronews Srbija
Ljudi nepogrešivo znaju gde im je bolje. Čim odlaze…. Znači…. Bolje im je tamo!
Budimo iskreni, niti u Ča više ima pravih konobara, a bilo ih je, niti gosti znaju da to prepoznaju. Grad se promenio, pojednostavio se ukus i potrebe…. Došli ljudi skromnijih vidika i prohteva… Ko bude u Ča otvorio PRAVI restoran…. Taj će izgubiti novac. Sadašnji stanovnici Čačka rezonuju ovako: što da MU platim ramstek 15 eura po osobi kad za te pare uzmem kilo pečenja! Ta klasa preovladjuje i oni odredjuju pravila. Kakvi gosti, takvi i konobari… Vlasnici Ug. objekata vide do to može i priučeni radnik… Kako se servira, obraća, postavlja sto, donosi, odnosi….. Niti znaju gosti niti vlasnici niti konobari…
Tačno, ali isto tako treba pogledati promet naših i tih restorana. Kod nas širge sednu u kafić ili još gore restoran, poruče kaficu sa mlekom i ispijaju je dva sata dok zagledaju ko prolazi. Naprave ceh od 500 din i zauzimaju sto za četvoro za koji bi neko seo sa ruča i napravi možda ceh od 3 ili 4000. Treba u „zvučnijim“ restoranima u Ča uvesti kao u Italiji ili Francuskoj, kad za sto u restoranu sedne dvoje ili više odmah konobar bez pitanja donosi flašu kisele i obične vode, pa ti onda sedi dva sata i jedi kašičicu.
Čačak nema zvučnije restorane. Jedino što je zvučno u čačnskim restoranima su cene, koje su u rangu evropskih. Cene po čačanskim restoranima sa pvc stolarijom, iste kao u Barseloni. Još vidim da im smeta ako neko sedne da popije kafu.
Koji je procenat objekata koji placaju konobare 1200 €???Majstore u Hrvatskoj plata 1300 + baksis…