Konobari najtraženiji, a među najmanje plaćenim zanimanjima – sve više ih odlazi u inostranstvo

4
904
Foto: Pixabay

Posao konobara je najtraženiji, ali među najslabije plaćenim poslovima. Sve češće odlaze iz Srbije u potrazi za boljim uslovima i zaradom, a odlazak u Hrvatsku ili Crnu Goru je znak da letnja sezona počinje. Postavlja se pitanje kakve im uslove rada nude poslodavci u inostranstvu, a kakve u Srbiji.

O svom iskustvu za Euronews Srbija govorio je Mladen Mladenović koji konobariše već 30 godina. Njegov ajncer je za to vreme prošao kroz beogradske, hrvatske, ali i nemačke i švajcarske restorane i kafiće. Prema njegovom iskustvu, ugostiteljstvo je danas narušeno.

  • Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta – rekao je Mladenović.

Iako su konobari među najtraženijim i najdeficitarnijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao. Sa otvaranjem prvih plaža, mladi konobari odlaze na primorje.

  • Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada – rekao je Miloš Turinski iz Infostuda.

Mladenović, međutim, smatra da je to velika greška.

  • Rade tamo 12 sati, imaju tu neku platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko – rekao je Mladenović.

Statistika govori da u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno, dok im je u Srbiji prosečna zarada oko 65.000 dinara. Ipak u jednoj stvari vide spas.

  • Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet – rekao je Turinski.

Mladenović navodi da se u Americi i Engleskoj zna da je bakšiš 10%.

  • Ovde kod nas je samo proizvoljno, da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom.

  • Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan – kaže Mladenović.

Dok u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije proceniju da im nedostaje oko 20.000 radnika, na birou rada ovog maja poslodavci su oglasili 112 mesta za konobare.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakVučić prozvao SPS zbog protesta protiv litijuma, Dačić se pravda
Sledeći članakObjavljen program Festivala kratkometražnog studentskog filma “Kameo“

4 KOMENTARA

  1. Ljudi nepogrešivo znaju gde im je bolje. Čim odlaze…. Znači…. Bolje im je tamo!
    Budimo iskreni, niti u Ča više ima pravih konobara, a bilo ih je, niti gosti znaju da to prepoznaju. Grad se promenio, pojednostavio se ukus i potrebe…. Došli ljudi skromnijih vidika i prohteva… Ko bude u Ča otvorio PRAVI restoran…. Taj će izgubiti novac. Sadašnji stanovnici Čačka rezonuju ovako: što da MU platim ramstek 15 eura po osobi kad za te pare uzmem kilo pečenja! Ta klasa preovladjuje i oni odredjuju pravila. Kakvi gosti, takvi i konobari… Vlasnici Ug. objekata vide do to može i priučeni radnik… Kako se servira, obraća, postavlja sto, donosi, odnosi….. Niti znaju gosti niti vlasnici niti konobari…

  2. Tačno, ali isto tako treba pogledati promet naših i tih restorana. Kod nas širge sednu u kafić ili još gore restoran, poruče kaficu sa mlekom i ispijaju je dva sata dok zagledaju ko prolazi. Naprave ceh od 500 din i zauzimaju sto za četvoro za koji bi neko seo sa ruča i napravi možda ceh od 3 ili 4000. Treba u „zvučnijim“ restoranima u Ča uvesti kao u Italiji ili Francuskoj, kad za sto u restoranu sedne dvoje ili više odmah konobar bez pitanja donosi flašu kisele i obične vode, pa ti onda sedi dva sata i jedi kašičicu.

    • Čačak nema zvučnije restorane. Jedino što je zvučno u čačnskim restoranima su cene, koje su u rangu evropskih. Cene po čačanskim restoranima sa pvc stolarijom, iste kao u Barseloni. Još vidim da im smeta ako neko sedne da popije kafu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here