Krivična prijava protiv osobe koja pogrešno obeležava planinarske staze na Kablaru

2
1287
Foto: Serbia Incoming

ČAČAK – Turistička organizacija Čačka (TOČ) i Planinarsko društvo “Kablar“ podneli su krivične prijave PU Čačak protiv N.N. lica zbog izazivanja opšte opasnosti. Povod ovih prijava je nedavni događaj, kada su se osam turista iz Beograda i Kraljeva izgubili na obroncima Kablara, prateći markaciju, koju, kako kažu turistički radnici i planinari, već godinama na svoju ruku obeležava ista osoba.

Od marta ovo je treći slučaj da su se turisti našli u opasnosti na istoj stazi, “jedinici“, koja inače važi za težu, a isključivi razlog je što su, uglavnom iz neiskustva, pratili oznake koji nisu postavljene po pravilniku Planinarskog saveza Srbije (PSS).

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri postoji osam zvaničnih staza i OKT (Ovčarsko-kablarska transverzala), koje su zajedno obeležili TOČ i planinari. Sve ove staze su upisane u mape PSS. Prema rečima Vojina Jakovljevića, direktora TOČ-a, ista osoba obeležila je „jedinicu“ svojim znakovima, koji se od zvaničnih razlikuju i po slovima RR. U odnosu na zvanične oznake, njegove markacije vode u potpuno pogrešnom pravcu, naglašava Jakovljević.

I to stalno pravi probleme, posebno planinarima koji nemaju veliko iskustvo ili onima koji ne znaju da čitaju planinarske markacije. Na tom delu staze broj 1, koja vodi preko Savinih voda, prateći njegovu oznaku, oni skrenu sa staze i tako dođu do same litice… Tada zovu u pomoć našu čuvarsku službu ili planinare “Kablara“. Ove godine nekoliko puta smo morali da intervenišemo, nekada samostalno, nekada uz pomoć planinara, meštana, a bilo je slučajeva kada smo morali da zovemo i Gorsku službu spasavanja, kao što je to bilo nedavno. Za sve što se radi u zaštićenom području OKK mora se tražiti dozvola TOČ-a i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a on te dozvole nije tražio, već je sve radio na svoju ruku – kaže Jakovljević za “Čačanski glas“ i dodaje da se sve planinarske markacije, putokazi, bezbedonosne sajle redovno obnavljaju i prostor oko njih se čisti, kako bi bile što vidljivije i jasnije.

Kada je reč o stazama, Kablar je zaista među bolje obeleženim planinama u Srbiji – naglašava on i ponovo apeluje na planinare i sve druge turiste da prate isključivo zvanične oznake.

Kako je ranije objavljeno, pet studentkinja iz Beograda i Kraljevčanka sa dve ćerke, prateći pogrešne oznake, skrenule su sa obeležene planinarske staze i našle se u opasnosti. Ne znajući kuda dalje pozvale su u pomoć planinare “Kablara“.

Izvor: Čačanski glas

Prethodni članakMemorijalni turnir “Gradimir Jovičić – Deda“ ove godine bez takmičarskih utakmica
Sledeći članakDoneta odluka: Učenici od prvog do četvrtog razreda u učionicama, stariji delom onlajn

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here