Krivokapić odgovorio žiteljima Ulice devet Jugovića: Garaže u ovom trenutku ne mogu biti uklonjene

5
1043

ČAČAK – Načelnik Uprave za inspekcijski nadzor grada Čačka Igor Krivokapić uputio je pisani odgovor na tekst “Muke stanara Ulice devet Jugovića“, objavljen na portalu Morava info.

Objavljujemo ga u celosti:

Povodom vašeg teksta objavljenog dana 28.03.2022. godine pod naslovom “Muke stanara Ulice devet Jugovića“, molimo vas da objavite odgovor koje se odnosi na postupanje građevinske inspekcije ove Uprave i objašnjenje zašto pomenute garaže nisu uklonjene.

Naime, građevinski inspektori ove Uprave su, na inicijativu odbornika Skupštine grada Čačka, u maju 2021. godine pokrenuli postupak inspekcijskog nadzora predmetnih garaža i doneli 16 rešenja kojima se, s obzirom da su vlasnici garaža nepoznati, nalaže NN licima da predmetne garaže uklone sa lokacije. Protiv 9 rešenja, vlasnici garaža su izjavili žalbe nadležnom drugostepenom organu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zlatiborski okrug Užice, koje je svojim rešenjima poništilo 8 rešenja građevinskog inspektora, a iz razloga što je članom 176. stav 1. tačka 1a Zakona o planiranju i izgradnji propisano da je, u vršenju inspekcijskog nadzora, građevinski inspektor ovlašćen da naloži rešenjem uklanjanje objekta, odnosno vraćanje u prvobitno stanje, ako se objekat gradi, odnosno izvode radovi bez rešenja iz člana 145. ovog zakona (pomoćni objekti – garaže i dr.), a da je ožalbenim rešenjem naloženo uklanjanje pomoćnog objekta – garaže koji je već sagrađen (po navodima iz žalbe pre 40 godina) i da se u trenutku inspekcijskog nadzora nisu izvodili nikakvi radovi na terenu.

Protiv rešenja broj 354-25/2021-IV-6-01 od 27.05.2021. godine, koje se navodi u vašem tekstu je, takođe, izjavljena žalba koja je rešenjem drugostepenog organa odbijena iz formalnih razloga, ali je vlasnik garaže pokrenuo upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu kome su dostavljeni spisi ovog predmeta.

Što se tiče 7 rešenja protiv kojih nije izjavljena žalba, ista su izvršna i pravnosnažna, ali garaže, na koje se ista rešenja odnose, mogu biti predmet ozakonjenja u smislu odredaba Zakona o ozakonjenju objekata obzirom da su građene pre više od 40 godina a predmet ozakonjenja mogu biti svi objekti vidljivi na satelitskom snimku Republike Srbije iz 2015. godine. Tek po okončanju postupka ozakonjenja, odnosno donošenja rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, stiču se uslovi za uklanjanje nezakonito izgrađenih objekata, u konkretnom slučaju garaža.

Činjenica je da su predmetne garaže građene pre više od 40 godina, te nam nisu poznati razlozi zašto garaže nisu uklanjanje u vreme gradnje ili posle izgradnje, kada su pozitivni propisi to dozvoljavali. Propisi koji su trenutno na snazi i to odredba člana 176. stav 1. tačka 1a Zakona o planiranju i izgradnji, kao i Zakon o ozakonjenju objekata, predstavljaju razlog zašto se u ovom trenutku garaže ne mogu ukloniti.

Načelnik Uprave Igor Krivokapić, dipl.inž.građ.

Prethodni članakTežak udes u blizini Ovčar Banje: “Škoda“ smrskana u sudaru sa kamionom, vozač poginuo
Sledeći članakProtest prosvetnih radnika sutra ispred Gimnazije

5 KOMENTARA

    • i moja garaža u Balkanskoj, kao i još 30-tak, bila je na placu gde su se redovno plaćale sve dažbine za iste. Ali kada je ošacovan dobar plac za gradnju zgrade u roku od 15 dana nije bilo više niti jedne garaže (po rešenju da ih sami srušimo ili će to uraditi prinudno uz naplatu troškova) pa je investitor ubrzano počeo sa pripremom terena i izgradnjom stambenog objekta.
      Zbog takvih i sličnih slučajeva i doneta je odluka o rušenju garaža, pa one koje ne odgovaraju sa mestom se ne diraju.

  1. Sta to sustinski znaci? Meni ovde nista nije jasno? Ne mogu u ovom trenutku biti uklonjene, sto znaci da ce biti vreme kada ce moci? Ili ni tad nece moci? U cemu je fora? Fora je da je trebalo smisliti ovako glupo objasnjenje iz kog nikom nista nije jasno, pa ni onom ko je ovakvu nebulozu napisao, ali to i jeste poenta, da bi bahati pojedinci ostali u vlasnistvu. Sve kako je na Skupstini zena i rekla….

  2. Gospodine Krivokapicu mozete li Cacanima objasniti jel istina da niste na stambenoj zgradi koja je dosla na mesto zasticenog bioskopa(koji je porusen) videli sprat vise? Ja znam istinu a znate i vi. I mislim da bi neko trebao krivicno da odgovara zbog toga!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here