Legat Sonje Savić u Donjoj Gorevnici više nije predmet sudskog spora: U planu rekonstrukcija prostora i njegovo otvaranje za javnost

6
325
Spomen soba Sonje Savić

ČAČAK – Kuća-legat glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici, kod Čačka, gde se nalazi njena celokupna umetnička zaostavština, godinama je bio predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti. Razlog za to je što deo Sonjine rodbine osporavao testament i tražio deo imovine.

Kuća je otvorena za sve one koji su želeli da saznaju malo više o njenom životu, ali je zbog spora zatvorena već pet godina, kada je njena majka Mikaina preminula.

Naime, kako javlja reporter N1, rođaci Sonjinog oca su tražili deo kuće, livade i voćnjaka.

Predrag Živković, kustos projekta „Sonjin septembar“ rekao je za N1 da je ostavinska rasprava završena.

Mi smo naše aktivnosti prebacili na organizaciju projekta „Sonjin septembar“ i tome smo se posvetili. Dočekali smo i to da su institucije odradile to što je od njih trebalo da dođe. Ostavinska rasprava je završena. Grad Čačak je sada vlasnik imovine – po ostavinskom rešenju, a Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ je korisnik javne imovine – navodi on.

Naime, Sonjina majka je sve zaveštala Gradu Čačku.

Kustos navodi da objekat i zemljište zahtevaju obaveznu rekonstrukciju, kako bi se stvorili uslovi za održavanje izložbi.

U kući su njene stvari, fotografije i ono što je njena majka sačuvala. „Odeće, knjige, fotografije, sirovi video materijal, mnogo nezavršenih radova“, nabraja sagovornik N1. Podseća da je „spomen-soba“ opremljena i da je bila otvorena za postioce od 2013. do 2018.

Ostatak prostora kuće i okućnice je planirano da se posveti formiranju jednog multimedijalnog centra koji bi se bavio i praktičnim umetničkim radom i produkcijom kritičkih i teoretskih dela savremene umetnosti, kaže Živković.

Nastojimo da o Sonji ispričamo priču ne kao o filmskoj glumici koja je bila slavna i ostvarila kultne uloge i sve ono što je pratilo njeno ime… Pokušavamo da afirmišemo njen stav prema umetnosti i životu. Pre svega ističemo to da je ona iz jedne krajnje udobne pozicije velike filmse zvezde, svesno odlučila da krene drugim, nesigurnim putem, putem umetničkog eksperimenta. Izašla je svojevoljno van mejnstrima, što je tada bilo retko, a sada gotovo da ne postoji takav primer – naglasio je Živković.

Rekao je da i je namera da ceo prostor fukcioniše tokom cele godine, ali da to neće biti moguće od samog početka, jer je potrebna rekonstrukcija i ulaganje. Nadam se da ćemo uz pomoć Grada Čačka, čija je volja neupitna, i Ministarstva kulture imati dovoljno sredstava da ovu kuću stavimo u onu funkciju za koju smo je planirali, zaključio je.

Sonja Savić je rođena u Čačku, 15. septembra 1961. godine, a preminula je u Beogradu, 23. septembra 2008.

Harizmatična i neobična bila je jedna od najpopularnijih glumica osamdesetih godina.

Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine.

U njenoj biografiji stoji da je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem…

Uloge u filmovima „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ donele su joj status zvezde domaćeg filma.

Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima i „Zlatna arena” za najbolju glavnu žensku ulogu u Puli 1984. godine za ulogu u filmu „Šećerna vodica!, nagrade „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu za film „Živeti kao sav normalan svet“ i „Šećerna vodica“, kao i Gran pri nagrade Ćele kula za ulogu u „Šećernoj vodici“ na Filmskim susretima u Nišu, specijalne nagrade žirija u Veneciji za ulogu pevačice u filmu „Život je lep“.

Izvor: N1

Prethodni članakZbog čega je dizel u Srbiji najskuplji u regionu i koliko košta u Evropi?
Sledeći članakNovi Raising Starts poziv za startape: Rad sa međunarodnim mentorima i do 20.000 CHF bespovratno

6 KOMENTARA

 1. Ala neko gura ovu priču o glumici!
  Toliki Čačani svetski velikani, ostavili značajna dela iza sebe, ne pominjete ih. Žao mi je te mlade žene što je bila tako nesredjena, ali da je uzor – nije, a o glumi neka reč kažu merodavni!

  • Ako ste pročitali tekst, valjda ste videli da ovde nije reč o Sonji kao glumici, već o autorki alternativnih i eksperimentalnih filmova, videa i još mnogo drugih stvari u vezi sa teatrom, muzikom…I ne radi se o njoj kao uzoru po ponašanju, već o tome šta je ostalo iza nje i njen umetnički i društveni angažman. Barem pročitajte tekst koji komentarišete!

   • Umetnižki i društveni angažman… Nemojte.. molim Vas!
    Ovu priču gledam u jednom širem kontekstu nametanja mnogih stvari kojih treba da se klonimo. Ostavite makar nešto ovoj deci kao svetilnik. A ima ih!

    • Čega tačno treba da se klonimo, a što nam se nameće? Ko nam to nameće? Evo, recite, jer nama iz Galerije nije jasno, mi sve ove godine radimo na tom projektu, ali, verovali ili ne, niko nam ništa ne nameće, ne stoji nam iznad glave, naprotiv. I da nije bilo našeg truda, i ovo bi bila jedna propala priča, kao sa svim tim mnogobrojnim velikanima. A kada je u pitanju internacionalna relevantnost naših programa, tu Sonjina zaostavština nema premca!

     • Koliko ima glumca, režisera, pisaca, slikara i inih koji su iz Čačka ili su im koreni odavde… Na desetine! Nema potrebe ulaziti u diskusiju sa Vama jer po učestalosti teme se vidi da je sve odavno utvrdjeno i koraci odredjeni. Nadam se i novim postavkama kada jednom ovo obavite!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here