Lekarska komora apelovala na roditelje da vakcinišu decu obaveznim vakcinama

2
172

Lekarska komora Srbije apelovala je danas na roditelje da vakcinišu decu u skladu sa kalendarom obavezne vakcinacije i da prate savete izabranog pedijatra.

  • Suočeni sa činjenicom alarmantno rastućeg broja obolelih od velikog kašlja, veoma zarazne i opasne bolesti za koju postoji vakcina i deo je obavezne vakcinacije, kao i sa činjenicom da postoji opasnost od izbijanja epidemije morbila, želimo da građanima pošaljemo jasnu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji širenja zaraznih bolesti. Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i nijedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj života – navodi se u saopštenju Lekarske komore.

Plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi, kako dodaju, neopravdan strah kod roditelja, što dovodi do odbijanja ili odlaganja vakcinacije i do pada broja vakcinisane dece u Republici Srbiji ispod nivoa potrebnog za stvaranje kolektivnog imuniteta.

  • Kolektivni imunitet je jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije – decu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja ne mogu da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od odgovornosti celog društva – dodaje se.

Iz Komore podsećaju da su, na njihovu inicijativu, u jeku širenja neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije MMR vakcinom, predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali 30. januara 2018. godine zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji.

Prethodni članakPogledajte kako napreduju radovi na izgradnji deonice auto-puta od Pakovraća do Požege (SNIMAK IZ DRONA)
Sledeći članakUbedljiv poraz kadeta Mladosti protiv Partizana

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here