Lekovite vode Gornje Trepče poznate čak do Emirata

0
713

ČAČAK – Na svetskoj izložbi „Ekspo Dubai“, uz autentične lepote i prirodna bogatstva naše zemlje, predstavljeni su i sadržaji srpskih banja. Među njima je i Atomska banja Gornja Trepča kod Čačka, koja je turistima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odavno poznata destinacija.

Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, jer su takvi termomineralni izvori prava retkost. Zovu ih izvorima zdravlja, na koje mnogi dolaze po vodu za piće. Specifičnih je karakteristika, pa se koristi i u terapijske svrhe, još od kako je 1890. godine napravljeno prvo banjsko kupatilo.

Zbog toga i dolazim, zbog ove blagotvorne i blago radioaktivne vode sa cezijumom koja daje rezultat. Dolazim od 2015. godine, to meni čini sve dobro i moram da istaknem da su svi ovi tretmani izuzetni – kaže Ljiljana Burić, gošća iz Kotora.

Uz lekovitu vodu, savremene terapije i izuzetan prirodni ambijent gosti kažu da je boravak u banji u podnožju Vujna poseban doživljaj.

Terapija, voda, usluga je na nivou. Ja sam išao po drugim banjama, bio sam u Niškoj banji, ni blizu što se tiče smeštaja i usluge i hrane i sve – kaže Đorđe Rašić, gost iz Belegiša.

Ovde nam sve prija, od samog ulaza u hotel, do recepcije, lekara, sestara na terapijama. U restoranu čovek se nekako oseća kao kod kuće i zato ćemo verovatno i ubuduće dolaziti – navodi Zdenko Slavković iz Novog Sada.

I ne samo zbog terapija, atomsku banju posećuju turisti željni odmora i relaksacije. U poslednje vreme ima i gostiju koji dolaze zbog rehabilitacije posle preležanog kovida.

Mnogi pacijenti koji su preležali kovid dolaze sada kod nas na oporavak, jer imaju brojne posledice te infekcije, izrazito i neurološke i reumatske tegobe i lepo se oporavljaju. Imamo one koji su imali i lakši i teži oblik, i u zavisnosti od toga odredimo kada mogu da dođu, kakav vid rehabilitacije mogu da koriste – kaže dr Lidija Bursać, direktorka Specijalne bolnice Atomska banja.

Zbog pandemije su u Gornju Trepču protekle dve godine najviše dolazili domaći i gosti iz okruženja, ali se uskoro očekuje povratak većeg broja stranaca. Već su od 2015. godine poznati na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa su se predstavili na svetskoj izložbi u Dubaiju.

Oni kad dođu u našu zemlju, kad vide ovo zelenilo i ovu prirodu koja nas okružuje, oni se prosto oduševe, tako da je idealna bila prilika za ostvarivanje novih kontakata – kaže Nenad Mladenović, direktor marketinga „Atomska banja Gornja Trepča“.

Prošle godine je, kaže, bilo osam porodica, neki su sada zakazani, a ove godine očekuju da ih bude više s obzirom na to da i kriza sa pandemijom koronavirusa polako jenjava.

I ove godine u Gornjoj Trepči očekuju dolazak gostiju sa dalekog istoka, iz Emirata, ali i iz Rusije koji su tradicionalno među najbrojnijim stranim posetiocima ove banje kod Čačka.

Izvor: RTS

Prethodni članakUkidanje korona mera u Srbiji možda već od marta
Sledeći članakPočetkom sledeće sedmice zahlađenje, moguć sneg

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here