Maja Gojković i Milun Todorović potpisali ugovor o realizaciji projekta “Prestonica kulture 2023. godine – Čačak“

17
1255

ČAČAK – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali su danas u Čačku ugovor o implementaciji projekta “Prestonica kulture 2023. godine – Čačak“.

Nakon potpisivanja je održan prvi sastanak radne grupe formirane za realizaciju projekta, kome su prisustvovali članovi stručne Komisije za projekat i njena predsednica dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.

Ministarka Gojković je naglasila da je danas ozvaničen početak realizacije projekta i dogovoreno da prva manifestacija počne prvim danom proleća 2023. godine.

Ono što javnost malo zna je da je Grad Čačak poslednji predao prijavu za ovaj konkurs, ali je ona od stručne Komisije ocenjena kao najbolja i najsadržajnija, koja omogućava široko učešće svih građana Čačka, kako ustanova kulture koje su učestvovale u pripremi projekta, tako i nezavisne scene. Raduje me koncept “Prestonice kulture“, sviđa mi se inovativnost, koja se ogleda i u osnivanju novog Muzeja košarke – rekla je Maja Gojković.

Ona je naglasila da će grad Čačak zauvek ostati upisan kao prva Prestonica kulture Srbije i da će služiti kao primer dobre prakse za sve ostale gradove. Kako je istakla ministarka, plan Ministarstva kulture i informisanja je da se svake godine raspisuje novi konkurs, kako bi posle više godina, kako je rekla, u pravom smislu reči došlo do decentralizacije kulture.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da je danas veliki dan za kulturu Čačka, ali i ekonomiju cele države. Kako je istakao, ceo region će biti u prilici da, zahvaljujući realizaciji ovog projekta, vidi nove sadržaje, pored svih onih tradicionalnih manifestacija kojima se Čačak decenijama ponosi.

Naša želja je da uspostavimo i nove vrednosti kroz ovaj projekat. Na nama je da opravdamo izuzetno laskavu titulu. Kroz četiri segmenta programskog koncepta “Čačanska rodna“ – Morava, Sloboda, Raskršće i Kaldrma, trudićemo se da u narednoj godini definišemo sve četiri teme, i u programskom i u infrastrukturnom smislu – rekao je Todorović, zahvalivši Komisiji koja je ocenjivala projekte, ali i svima onima koji su bez ikakve nadoknade pomogli da se on osmisli i uradi.

Vrednost projekta je više od pola milijarde dinara. Nešto manje od 300 miliona finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a ostatak Grad Čačak sa privrednicima.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDrobnjak: Deonica auto-puta od Preljine do Pakovraća gotova za desetak dana
Sledeći članakDvanaestogodišnji Pavle Mečanin prvi doplivao do zaleđenog krsta

17 KOMENTARA

  • Mi možemo: Ceca , JK i DJ-evi sa koca i konopca i sve to pod šatrama na Moravi sa 2000 vati. Pola Čačka će morati da se seli.

 1. Veoma dobra stvar za Čačak. Ali čitajući komentare, najzanimljiviji mi je bio komentar napisan od strane (-_-) Vidi se da je ova osoba baš velika pristalica sns-a, i to je sasvim ok. Ali u komentaru te osobe ima ok i korektnih rečenica, ali na kraju komentara me je nasmejala ta osoba kada je napisala rečenicu : „Za sve je potrebno vreme, ne moze tokom noci, ali je bitno da se vidi promena, sto je fakat.“ Sve je bilo ok do poslednje reči – fakat. Otprilike da je htela reći da je to činjenica ili fakt, ali lagano ispade fakat,a to je slično kada čujem dosta ljudi koji kažu – hvali mi nešto, umesto fali mi nešto. Hahahahaah,kakav smehotres. Pod hitno da se učlanite u biblioteku i knjige u ruke. Pozdrav

 2. kao i do sada,bez javne rasprave,predloga, sve uradjeno u uskom birokratskom nekreativnom krugu partijaca,nažalost kao i do sada,bez javne rasprave,predloga, sve uradjeno u uskom birokratskom nekreativnom krugu partijaca,nažalost

  Skromnooooo…
  Ima Čačak uspešne sportiste i iz drugih sportova osim košarke,pobogu!

  • Zasto bi bilo opozicija, kada trenutna vlast u Cacku ima mantad do sept 2024 godine, kada treba da se odrze lokalni izbori u celoj Srbiji.
   Cisto sumnjam da ce neko raspisati vanredne likalne izbore, zbog toga sto do sada to nikada nije bilo, a i zasto bi neko skracivao svoju vlast.
   Jedina moguca opcija je svi izbori sada u Aprilu i to je to.
   Svakako, opet pobedjuje sns, ubedljivo. Sto i treba da bude.
   Ko u Cacku moze da pobedi sns? Ko ima pojedinacno vise od 3-4%?
   Narod treba da podrzi sns, jer se grad menja. Za sve je potrebno vreme, ne moze tokom noci, ali je bitno da se vidi promena, sto je fakat.

 3. Vrednost projekta je više od pola milijarde dinara. Nešto manje od 300 miliona finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a ostatak Grad Čačak sa privrednicima. AL CE DA RADI DESNA RUKA LEVI DZEP..

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here