Maja Gojković primila priznanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca u ime Aleksandra Vučića

0
207

GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja Dana opštine Gornji Milanovac, 208. godina od Drugog srpskog ustanka i 170 godina od nastanka grada, u nedelju je održana Svečana sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac u velikoj sali Doma kulture. Tom prilikom uručena su godišnja priznanja Zlatna i Srebrna medalja “Takovski ustanak“ zaslužnim pojedincima i organizacijama kao i zvanje Počasni građanin, a proglašen je i sportista godine.

Obraćajući se prisutnima, Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac, između ostalog je rekao da je početkom Drugog srpskog ustanka 1815. godine sa teritorije opštine Gornji Milanovac počelo osvajanje srpske slobode.

U prethodnim periodu svedoci smo strahovite brzine promena i transformacija u svim sferama života na globalnom nivou, a samim tim i u našem okruženju, jer su danas globale teme postale i lokalne. U svetu daleko od mira Srbija je odlučna da brani i čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu. Srbija, a samim tim i naša opština, naš ustanički državnički kraj, kraj Miloša Velikog hrabro se uhvatio u koštac sa brojnim izazovima i na svim poljima pokazao da može da odgovori zahtevima današnjeg trenutka. Opština Gornji Milanovac danas je dobar primer ravnomernog razvoja i modernizacije. Evidentna su ulaganja u sela, turizam se razvija, grad se ulepšava i modernizuje. Nastavljaju se ulaganja u putnu infrastrukturu kao jako bitan segment, pogotovu za razuđene i teritorijalno velike opštine kao što je privreda naše opštine, kao izvoznik Moravičkog okruga i ona je ponos okruga i Republike Srbije – rekao je Nikolić.

Predsednik opštine Dejan Kovačević rekao je da Gornji Milanovac ima tu čast i dužnost da svakog proleća kao svoj Dan opštine 23. aprila obeleži i podizanje Drugog srpskog ustanka, ne samo kao karakteristični lokalni praznik, već i kao jubilej koji nosi simboliku od državne, pa čak i međunarodne važnosti.

Mi kao ponosni potomci Miloševih ustanika obeležavamo dan kada je zametak moderne srpske države ugledao svetlost nove budućnosti. Najveće dostignuće koje su nam mogli ostaviti naši preci, a to je bez ikakve sumnje država Srbija traži od nas potomaka tih neustaršivih, odvažnih i mudrih ljudi da ostanemo na visini istorijskog zadatka da našu otadžbinu po svaku cenu sačuvamo i što je moguće više unapredimo. Crpeći snagu iz dela naših slavnih predaka stvaramo perpektivu jednog uređenog, prosperitetnog i solidarnog društva. Na to nas danas podseća prošlost, ali pre svega nas obavezuje budućnost. Na današnji dan 2022.godine obećali smo puno toga, obećanja smo ispunili. Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, volje, energije da planove pretočimo u dela. Prateći našeg predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Republike Srbije koji postižu ogromne rezultate na svim poljima pomeraju granice mogućeg, svakodnevno unapređuju kvalitet života svakog čoveka u našoj zemlji trudimo se da to ostvarujemo i u našoj lokalnoj samoupravi – naglasio je Kovačević.

Skupština opštine Gornji Milanovac zvanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca dodelila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučić za izuzetan i višegodišnji doprinos unapređenju i razvoju lokalne samouprave u oblasti građevinarstva i infrastrukture, privrede, zdravstva, prosvete, poljoprivrede, turizma i kulture. Priznanje je, kao ličnom izaslaniku predsednika Vučića, danas uručeno potpredsednici Vlade Maji Gojković.

Obraćajući se u ime predsednika Republike, Gojković je čestitala svim građanima Gornjeg Milanovca Dan opštine, zahvalila na vrednom priznanju dodeljenom predsedniku i ukazala da je to još jedna potvrda da građani Srbije podržavaju odgovornu politiku predsednika Republike, kojoj su na prvom mestu interesi naroda i države.

Ako bismo se osvrnuli samo nešto više od jedne decenije unazad i uporedili to sa onim kako Srbija danas izgleda, potpuno je jasno da sada imamo novu, lepšu i bolju sliku naše zemlje, da je u svim oblastima društva postignut vidan pomak, brzinom koja je do nedavno na ovim prostorima bila ne samo teško ostvariva, već i nezamisliva. Kao u čitavoj našoj zemlji, i u Gornjem Milanovcu, poslednja decenija obeležena je ubrzanim razvojem i pre svega povećanjem životnog standarda građana. S obzirom na porodično poreklo i činjenicu da je moj otac ovde u Gornjem Milanovcu završio Gimnaziju, od malih nogu dolazim u ovaj grad i veoma dobro sam upoznata sa time kako je izgledao nekada, a kako Gornji Milanovac izgleda danas. Danas kao izaslanik predsednika države u čije ime primam nagradu sa ponosom mogu da kažem da je Gornji Milanovac sa okolinom jedna od najlepših i najupečatljivih sredina u Srbiji i regionu – naglasila je ona.

Ministarka je podsetila da Gornji Milanovac sve vreme postojanja zauzima važno mesto na kulturno-istorijskoj mapi naše zemlje i da su iz ovog kraja potekle mnoge znamenite ličnosti: knez Miloš Obrenović, Arsenije Loma, Jovan Žujović, Draga Obrenović, Momčilo, Živorad i Svetomir Nastasijević, Dragiša Vasić, Mija Aleksić, Danica Maksimović i brojne druge značajne ličnosti iz sveta kulture, nauke, politike i sporta. Izražavajući zadovoljstvo zbog svega što je u saradnji Ministarstva kulture i lokalne samouprave proteklih godina urađeno u Gornjem Milanovcu, Gojković je istakla da moderno opremljen Kulturni centar i brojne kulturne manifestacije čine da je Gornji Milanovac danas jedna od najdinamičnijih kulturnih sredina u Srbiji.

Bogato kulturno nasleđe koje krasi čitav ovaj kraj, prikazano je u Muzeju rudničko-takovskog kraja, Miloševom konaku u Gornjoj Crnući, Spomen-prostoru Takovski grm, atraktivnoj Norveškoj kući i drugim ustanovama koje posetiocima pružaju jedinstven doživljaj naše dragocene baštine. Sigurna sam da je predsednik Vučić izuzetno ponosan na ovu nagradu, posebno zato što je priznanje počasnog građanina Gornjeg Milanovca zaslužio još samo slavni vojvoda Živojin Mišić. Ovo nije i jedina sličnost među njima, s obzirom da su i u najtežim trenucima obojica pokazala šta znače nepokolebljivost, hrabrost, odlučnost i iznad svega ljubav prema otadžbini, ljubav prema Srbiji – istakla je potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković.

Ovom prilikom uručena su priznanja najzaslužnijim građanima, predstavnicima ustanova i preduzeća, kao i najuspešnijim sportistima.

Zlatna medalja “Takovski ustanak“ u 2023. godini dodeljena je profesoru doktoru Milovanu Bojiću direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje“.

Srebrne medalje “Takovski ustanak“ pripale su preduzeću “Mišković DOO“ Lunjevica, Mileti Čuljkoviću iz Gornjeg Milanovca, vlasniku zadruge “Takovo berry“ i Udruženju “Rudnički vidici“, iz Gornjeg Milanovca.

Komisija za sport opštine Gornji Milanovac, ceneći pristigle predloge, predložila je da se za najbolje u sportu na teritoriji opštine Gornji Milanovac u 2022. godini izaberu sledeći pojedinci, odnosno kolektivi: u kategoriji mladi sportista-mlada sportistkinja godine titulu najbolje ponela je Nikolina Marjanović, atletičarka AK Takovo; u kategoriji sportista-sportistkinja godine najbolji je Đorđe Rosić, reprezentativac u futsalu; u kategoriji sportski trener godine izabran je Đorđe Petrović, trener KK Gornji Milanovac i mlade karate reprezentacije Srbije; u kategoriji sportska organizacija, izabran je OK Takovo, čija se seniorska muška ekipa takmiči u Super ligi Srbije.

Prethodni članakDivna slika sa Beogradskog maratona: Partizanovac Miloš gurao kolica zvezdaša Vanje 21 kilometar (FOTO)
Sledeći članakTribina posvećena mladima “Društvene mreže kao naš najveći (ne)prijatelj“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here