Mali: Od ponedeljka olakšice za privredu, građanima se neće deliti vaučeri, nego po 100 evra

0
768
Foto: Vesna Anđić; RSE/RL

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da je Vlada Srbije usvojila tri uredbe kojima je određeno kako će privreda moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera u vrednosti 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, a njihova primena počinje od ponedeljka, 13. aprila.

On je najavio da će naredne nedelje biće usvojene još dve uredbe – jedna se odnosi na Upravu za agrarna plaćanja i pomoć poljoprivrednicima, a druga će definisati garantnu šemu za kredite koje će odobravati banke, što će otvoriti još dve milijarde evra sredstava za privredu.

Predviđeno je da privatne firme mogu da koriste pomoć pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, pa do dana stupanja na snagu uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.

Pomoć će moći da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja, kao i udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa se odnosi na one privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, ali ne važe za banke i druge finansijske institucije.

Vladinom uredbom je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. aprila 2021. godine. Izmirenje te obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

Na uplati bespovratnog novca iz budžeta, odnosno minimalne zarade u iznosu od oko 30.000 dinara, mogu da računaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Isplata će početi u maju i sledeće dve rate su u junu i julu.

Velika preduzeća će imati pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada posle uvođenja vanrednog stanja. Isplata će biti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mart.

Vladinom uredbom o pomoći kompanijama i građanima, predviđena je novčana pomoć za sve punoletne građane u Srbiji.

Svi punoletni građani obećanih 100 evra dobiće nakon što bude ukinuto vanredno stanje. Uplata će biti u dinarskoj protivvrednosti.

Ostaje još da se vidi kako će izgledati sam postupak isplate, da li će biti poseban račun sa koga će građani podizati uz ličnu kartu novac, ili nešto drugačije, ostaje da se vidi u narednih mesec dana.

Ministar je rekao i da zna za predlog dela privrede da novčana pomoć građanima bude isplaćena kroz vaučere, ali da je Vlada ipak odlučila da to ne budu vaučeri.

Hvala na predlozima, i za vaučere, ali država je odlučila da svim građanima isplati 100 evra u protivdinarskoj vrednosti, čim prođe vanredno stanje – rekao je Mali

Izvor: FoNet, Morava info

Prethodni članakU čačanskoj bolnici dva pacijenta na respiratorima, na infektivnom 18 bolesnika
Sledeći članakNalazi korisnika doma za stare u Kačulicama negativni na koronavirus

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here