Mali: U narednih mesec dana akcize na gorivo 20 odsto manje

8
410

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet.

On je, govoreći o merama Vlade koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrdio da ća u četvrtak biti doneto nekoliko odluka koje su prevashodno namenjene zaštiti životnog standarda građana Srbije.

Ograničićemo izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna. Svega imamo dovoljno, ali želimo da izbegnemo situaciju koja se desila u ponedeljak, kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu. Moramo da vodimo računa o našim građanima i, s druge strane, kako bismo umirili tržište derivata država se u narednih mesec dana odriče 20 odsto akciza na gorivo – rekao je Mali.

Dodao je da je to mera koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama.

Ministar finansija je naveo da će sa smanjenim akcizama budžet imati smanjen prihod za oko 30 miliona evra mesečno, ali da javne finansije mogu da izdrže taj trošak.

Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država preuzima na sebe – rekao je Mali.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakU Čačku uskoro neće biti pacijenata na kovid odeljenju, sada ih je samo dvoje
Sledeći članakProdaja ulaznica za meč Borac – Krka na dan odigravanja utakmice, pogodnosti za vlasnike sezonskih ulaznica

8 KOMENTARA

  1. I šta ćemo sad, uz njihovo smanjenje akciza od 20% i dodatim max rabatom pumpi od 6 din, gorivo je uz najavljenih 2 do 3 din poskupljenja poskupelo 8,74 din.Nemam reči

  2. Ajte ne se..rite više. Uvek komentari. Kad poskupi, što, kad se skinu akcize šta će, kako će. Jok, vama će da objasni kako će da pokrije gubitak. Jadna vam majka kakvi ste. Fuj.

    • Alo strucnjak, jel ti jasno da je sve ovo do sada i nekako uspevalo da se izfinansira zbog ogromnih akciza koje mu je omogucila jeftina cena nafte. Pitas li se sta sada sledi, jel bankrot budzeta bez akciza ili bankrot tvog rezervoara kad cena bude 400 sin/l?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here