Manifestacija “Bonžur Čačak“: Poseta ambasadora Francuske Pjera Košara

6
392

ČAČAK – Povodom događaja koji je organizovan pod nazivom “Bonžur Čačak“, danas je grad na Moravi posetio ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Događaj je okupio najviši diplomatski kor Francuske u Srbiji, Francusko-srpsku poslovnu zajednicu, kao i predstavnike lokalnih preduzeća koja posluju u Čačku.

Nakon sastanka sa najvišim gradskim rukovodstvom, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, ambasador Francuske je izrazio zadovoljstvo što je posetio Čačak sa delegacijom francuskih preduzeća na čelu sa predsednikom Francusko-srpske privredne komore Draganom Stokićem, istakavši da su ovakvi događaji ojačanje veza Srbije i Francuske.

  • Srećan sam što sam ponovo u Čačku, kako bismo na ovaj način uspostavili potencijalno partnerstvo i mogućnost privredne saradnje sa lokalnim privrednicima. Na sastanku smo imali korisnu razmenu mišljenja o svim projektima koji se realizuju u Čačku. Razgovarali smo i o temama u vezi sa životnom sredinom, kao i interesu Grada Čačka da učestvuje u takmičenju “Eko opština“, ali i o nastavku naše saradnje u oblasti kulture – rekao je Pjer Košar.

Gradonačelnik Todorović izrazio je veliko zadovoljstvo što je po drugi put ugostio ambasadora Republike Francuske, koji je tokom prošle godine bio u našem gradu u okviru programa Prestonice kulture.

  • Naša želja je da izvoz za Francusku unapredimo i što više sarađujemo sa ovom zemljom. Na sastanku smo se dotakli dosta tema, od kulture do ekonomske saradnje, koja bi mogla izuzetno pozitivno da utiče na naš grad. Grad Čačak ima ogroman potencijal. U prošloj 2023. godini je iz Čačka izvezeno 411 miliona evra u gotovim proizvodima u zemlje EU i zemlje okruženja, 143 miliona evra samo u Nemačku, gde i izvozimo najviše. Uvoz je bio 620 miliona evra, takođe najviše iz zemalja EU, a posebno iz Češke. Ono što nas naročito raduje jeste da je u prošloj godini, u odnosu na 2022. godinu, izvoz povećan za četiri odsto, a uvoz za četiri i po odsto, a veoma je bitno pomenuti da su u prošloj godini naši poljoprivredni proizvođači kroz gotove proizvode izvezli oko 30 miliona evra robe. To je veoma važno i bitno i jedna od današnjih tema biće unapređenje plasmana gotovih proizvoda na francusko tržište – rekao je Todorović.

Manifestacija “Bonžur Čačak“, koja je danas održana u našem gradu je nastavak uspešnog serijala krovne manifestacije “Bonžur Srbija“, koja predstavlja koncept regionalnog umrežavanja, kroz susrete sa privrednicima širom Srbije, u cilju sagledavanja ekonomskih potencijala lokalnih samouprava, sa jedne strane, i uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u gradovima, sa druge strane.

Izvor: Morava info

Prethodni članakEvo koji delovi Čačka u četvrtak ostaju bez struje
Sledeći članakUhapšen 46-godišnji Čačanin, policija mu pronašla paketiće sa 37 grama heroina

6 KOMENTARA

  1. Moj predlog jeste da sledeći put odvedu ambasadora Pete Francuske Republike ili SAD u Šiš ili Lord, ne bi li Violeta i Kuvekalo bili zadovoljni.

  2. Bice, kako dolikuje srpskom domacinu. A mi, Cacani, to svakako jesmo. Tako da se gostu ukazuje posebna cast I postovanje. Sedenje u vrh sofre, zdravica i posluzenje. Svagda bilo I bice. A baksuzi neka pate.

    • Bravo deda Blagoje, Srpski domacinu. Sve smo zaboravili. Ko smo sta smo. Sta nam je oduzeto ali nije dusa. Srpska. Ja bre kad mi dolazi gost cuvam sve za njega, najbolje, da ga ugostim. Cak ni deci ne dajem. Sad niko, bre, ne prima goste. A gleda u tudji tanjir. Bruka I sramota.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here