Martinović: Moglo bi da dođe do povećanja otkupne cene maline

2
1620

U narednom periodu moglo bi da dođe do povećanja otkupne cene maline, zaključak je sa sastanka u Arilju kome su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, predstavnici Udruženja proizvođača maline „Vilamet“ i predstavnici nekoliko preduzeća koja se bave otkupom.

Na sastanku je sagledan rod maline u ovoj godini i konstatovano da je on podbacio.

  • Činjenica je da je rod maline u ovoj godini značajno podbacio, pa se očekuje da u narednim nedeljama i mesecima dođe do povećanja otkupne cene, koja po prvobitnom dogovoru iznosi 250 dinara po kilogramu. Takvi ekonomski indikatori postoje, ali s obzirom na to da se više od 95 odsto naše maline izvozi, da su naša konkurencija Poljska, Ukrajina, Čile sa svojim ogromim plantažama maline, dogovor je da sagledamo kretanje cene na evropskom tržištu i potom se ponovo ovde, u Arilju, sastanemo naredne nedelje – istakao je Martinović nakon sastanka.

Ministar je još jednom podvukao da će se sa dijalogom na relaciji država, lokalna samouprava, otkupljivači i proizvođači maline nastaviti i u budućnosti, jer, kako je naveo, jedino razgovorom i zajedničkim pristupom prevazilaženju ovog višedecenijskog izazova može da se ojača malinarstvo, kao grana poljoprivrede koja je za zapadnu Srbiju od izuzetnog značaja.

Izvor: Beta

Prethodni članakDeo teritorije Čačka sutra osam sati bez struje
Sledeći članakPrvo pojačanje Borca, stigao centar iz FMP-a

2 KOMENTARA

  1. Posteno, uzjahali su. I jasu, jasu svake godine. Sve su zahtevniji. Nikad im dosta nije. I nimalo ih nije stid od ostalih poljoprivrednih proizvodjaca. Kao da su bogom dani. Ja im ne bih popustio pa makar svi crkli. Dosta vise.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here