Meštani sedam čačanskih i lučanskih sela za vikend najavili blokade puteva zbog eskproprisane zemlje

8
565
Arhivski snimak; foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

ČAČAK, LUČANI – Meštani sedam čačanskih i lučanskih sela najavili su blokade puteva u subotu i nedelju, 26. i 27. marta, zato što im, kako su naveli, još uvek nije plaćena zemlja koju im je država oduzela zbog izgradanje autoputa Preljina-Požega.

Arhivski snimak; foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nedopustivo je da se u 21. veku zemlja otima ljudima kako se to čini na prostorima Čačka i Lučana po bagatelnim cenama, a da svako ko iole pokuša da ostvari svoja prava i dobije adekvatnu cenu za zemlju pred sudom mora da prodje golgotu i maltretriranje – navodi se u dopisu koji su gradonačlnicima Čačka i Lučana Milunu Todoroviću i Milivoju Doloviću uputili meštani.

Naveli se da se radovi na izgradnji autoputa “uveliko izvode na njihovim njivama i dedovini“, a da se sudski postupci “namerno otežu u nedogled“, kako bi, prema oceni meštana, što više njih odustalo i poklonilo državi svoju zemlju.

Oni navode da je eksproprijacija njihove zemlje za izgradnju autoputa “gora od nacionalizacije“ i da je to “najgora vrsta otimačine“ na koju oni neće pristati.

Tražimo da učinite svi što je u vašoj moći da nam se plati adekvatna cena koja će se utvrditi preko suda, a da ne sabotirate zajedno sa “Putevima Srbije“ sudske postupke, ne otežete ih u nedogled, da ne vršite opstrukcije po nalozima države kako se to radi, da pustite sud da pošteno, časno i savesno utvrdi koja je cena zemlje koja nam se silom otima – navodi se u saopštenju meštana sedam sela.

Meštani će u subotu blokirati put u mestu Pakovraće kod Čačka, sa početkom u 7 časova i u nedelju u mestu Lisice kod Lučana, kod naselja gde su smešteni kineksi radnici koji grade autoput, sa početkom u 10 časova.

Dopis kojim se najavljuje blokada puteva poptisali su meštani Pakovraća, Lisica, Krstaca, Negrišora, Markovice, Dučalovića i Lučana.

Oni su ranije više puta protestovali i blokirali puteve zato što im je za zemlju koja im je eksproprisana za izgradnju autoputa ponudjena cena kojom nisu zadovoljni i koja je prema njihovoj oceni višestruko niža od realne.

Njihovi predstavnici su imali i sastanak sa presednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 9. februara, na kome su izneli sve primedbe u vezi sa eksproprijacijom zemlje i dobili obećanje da će za mesec dana biti pozvani na drugi sastanak, ali taj poziv još uvek nisu dobili.

Izvor: Beta

Prethodni članakSve čačanske škole danas bile u štrajku
Sledeći članakVeštaci: Nasilnik iz Zablaća bio neuračunljiv kada je brutalno pretukao suprugu

8 KOMENTARA

  1. A recimo obećavali u selima, Rakovi konkretno da će izgraditi još jedan prelaz preko auto-puta, slagali. Ostavili 300 hektara zemlje bez prilaza, put kroz selo uništen i najgore od svega snime dvojicu koji sve to hvale…..Pametan je onaj Nogo što je razbio glasačku kutiju.

  2. Rekoh ja predesdnici Vlade Ani Brnabić, onda na sastanku 9. februara: morate ovo hitno rešiti jer u suprotnom neću ja blokirati i praviti proteste, narod će se pobuniti masovno, biće protesta i blokada na mnogim mestima. Ustaće i „kuka i motika“!

  3. Nemojte im verovati na reč da će sve korektno platiti,prvo pare pa da ruše jer u suprotnom kuća će vam biti srušena a platiće vam nakon mnogo sudskih preganjanja ucena i obaranja cena…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here