Mihajlović: Od 18. decembra više neće biti gužvi za uključenje na “Miloša Velikog“ kod Bariča, Ibarska se neće proširivati

0
429
Foto: MNA/MGSI/Mileta Mirčetić

ČAČAK – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će razgovarati sa čelnicima opština kroz koji će prolaziti Moravski koridor o procedurama koje treba ubrzati i da će izgradnja puta početi 15. decembra.

Moravski koridor povezaće Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate.

Ova vlada je pokazala da može da realizuje velike projekte bez kašnjenja, uz dobru pripremu i odličan primer za to je deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca, završena i pre roka a koju puštamo u saobraćaj 18. decembra – izjavila je Mihajlović u jutarnjem programu TV Prva.

Prema njenim rečima, sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština kroz koje će prolaziti Moravski koridor, koji će povezati Koridor 10 i auto-put „Miloš Veliki“, značajan je jer se nijedan veliki projekat ne može uraditi bez lokalne samouprave.

Dodala je i da neke ranije vlade to nisu razumele.

Za Moravski koridor izvršili smo sve pripremne radnje, od građevinskih dozvola do eksproprijacije i nikakvih odlaganja neće biti. Danas ćemo razgovarati o tome šta se sve očekuje od opština i gradova i koje procedure treba ubrzati – rekla je ona.

Potpredsednica Vlade rekla je da će Moravski koridor graditi jedna od najboljih svetskih kompanija, „Behtel“, te da je Srbija, poučena ranijim iskustvima, u nove ugovore stavila klauzule koje štite državu i investitora.

Biće naplate penala ako bude ikakvih kašnjenja, kao što ih je i država plaćala jer su raniji ugovori bili tako sročeni da su samo naše obaveze navođene, ali ne i obaveze izvođaca. Više nikada ne sme da nam se desi da projekat radimo 10, 20, pa i 40 godina, koliko smo čekali na Koridor 10 – rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da puštanjem auto-puta Surčin-Obrenovac više neće biti gužvi koje postoje kod Bariča, te da ćemo se za pet minuta uključivati na auto-put „Miloš Veliki“.

Ministarka je istakla da ljudi žele da u što kraćem roku stignu u Čačak i da je to razlog zašto više niko ne želi da ide Ibarskom, ali će magistrala uprkos tome, kako navodi, biti rekonstruisana.

Ibarska magistrala postoji kao takva i mi ćemo je rekonstruisati, ali problem kod Ibarske je taj što ju je nemoguće proširiti zbog toga što su kuće bukvalno pored samog puta i ako bi hteli da dodamo neku dodatnu traku to bi značilo da rušimo kuće, što ne dolazi u obzir. Imamo autoput za koji mislim da je mnogo značajan za sve stanovnike ovog dela Srbije – izjavila je Mihajlović.

Izvor: Agencije

Prethodni članakDeca i mladi u Srbiji svaki dan na internetu provode tri sata, vikendom i sedam
Sledeći članakIzlivanje tartana na atletsku stazu tek na proleće

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here