Mihajlović: Odluku o “Rio Tintu“ doneće građani, a ne političari i nadriekolozi

17
529

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je večeras da će konačnu odluku o projektu “Jadar“, odnosno o potencijalnom dolasku kompanije “Rio Tinto“, doneti građani, a ne političari i “nadriekolozi“, saopštio je njen kabinet.

Ona je navela da je litijum jedna od kritičnih sirovina u svetu, da ne postoje projekti u rudarstvu i energetici na globalnom nivou bez njega, a da će se u projektu “Jadar“ koristiti najnovije tehnologije.

Mihajlović je rekla da je projekat “Jadar“ potencijalna razvojna šansa za Srbiju i da će realizacija tog projekta zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i odluke gradjana na referendumu.

Želimo kompletan lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike litijumskih baterija do fabrike električnih vozila – rekla je ona.

Prema njenim rečima, to znači i posao za više hiljada ljudi, a od čega 2.000 samo u rudniku i doprinos bruto društvenom proizvodu od 17 milijardi evra.

Ali, kako je predsednik Vučić i najavio, o svemu će konačnu odluku doneti građani na referendumu i to pošto dobiju sve informacije – rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da se ovo pitanje zloupotrebljava u političke svrhe, navodi se u saopštenju.

Pojedini profesori objašnjavaju kako će nestati Jadar, kako tamo ljudi neće moći da žive, to nema veze sa istinom – rekla je ona.

Dodala je da je “šteta da profesori koriste zvanje na taj način“ jer bi, kako je ocenila, “trebalo da imaju duplo veću odgovornost“.

Ponovila je da studije o proceni uticaja (projekta Jadar) na životnu sredinu nisu gotove.

Kada budu, možemo i treba o svemu da pričamo i da donosimo odluke za zemlju i građane, a ne za političare – rekla je ona.

Navela je i da je “profesor sa Šumarskog fakulteta, kao član Revizione komisije Vlade odobrio projekte za 14 mini hidroelektrana“, a onda je, kako je navela “postao protivnik“.

On je i protiv referenduma, a to je najdemokratskije rešenje koje postoji – rekla je Mihajlović ne navodeći konkretno na koga misli.

Navela je da se država ponaša odgovorno i da su svi podaci javni, te da nijedna odluka neće biti doneta protiv “volje naroda“.

Izvor: Beta

Prethodni članakU sudovima oko 250.000 postupaka građana protiv banaka – ali da li će biti vraćenog novca?
Sledeći članakSve manji procenat novozaraženih u Čačku i Moravičkom okrugu

17 KOMENTARA

 1. Srbo, lažovčino. Ništa nisu rasprodali, uništili već napravili fabrike, puteve, bolnice, škole, itd, itd. Ostao bih do sutra. A samim tim aposlili ljude i nisu se obogatili. Mada bi trebali, ako je po učinku. Ali nisu. A ostali, prošli Srbo.? Da niste omašili adresu? Izgleda da jeste.

 2. Sram bilo i nju i vlast. Prodadose sve, i drzavu. Sve će uništiti, prodati, rasprodati, zatrovati, samo da bi se oni obogatili. Ne mogu da shvatim kako narod to trpi i dozvoljava. Kad dođe vreme da ona i ostali na vlasti odgovaraju, pobeći će iz zemlje.

 3. Idi u Tuzlu pa tamo otvaraj Rudnike sa Rio Tontom . Povedi Vucica da obidje dedin grob, a ne da krcmite Srbiju koju su stvorili moji dedovi boreci se na strani Austrougarske koju su cinili i vasi dedovi.

 4. Hoće, doneće građani odluku. Kao što su doneli odluku da može da se uzme zemlja ljudima a kasnije dogovara o ceni. Tu odluku su doneli građani Parezanović, dva Jugovića, Jakovljevićka i ostali stručnjaci. Divni građani.

 5. Samo informacije zasnovane na naučnim analizama. Sve na sto, transparentno i pošteno. A pametnom je lako objasniti, shvatiće. Jer u nauku veruju pametni i školovani ljudi. A ne tamo nekoj iz Pranjana, ona mi prva pade na pamet, ili ne znam kome.

  • Za početak u nauci se ne veruje, nego u religijama. Egzaktnost je ključna odlika nauke koja se potvrđuje 4. korakom naučnog metoda a to je verifikacija hipoteza. Kvazi nauka je sve što nema 4. korak, i u nju se „veruje“. To bi jedan geolog morao znati…

    • Oooo, prizvao sam etiketiranje botova zbog kojih je tužna ova zemlja Srbija… By the way, omašio si temu, nije u članaku reč o vakcinaciji. Koristi malo pažljivije copy/paste, već smo viđali ovu frazu 🙄 Ovde moraš da koristiš neke etikete sa prefiksom nadri a ne anti 😏 Ts, ts nikako da naučite

 6. Oce donece politicari tako sto ste vi prosle nedelje(onda kad ste dizali frku oko morala) progurali promenu ustava i sad je referendum vazeci kad manje od 50% gradjana izadje, vi cete pozvati zaljubljenike u vas koji gledaju samo ruzicastu tv da daju rio tintu podrsku i oni ce izaci a ostale koje ste ubili u pojam vec 30 godina to radite nece izaci. Vama Kinta a narodu puna onkologija ! Ustanimo Braco Srbi odbranimo se od ovog zla !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here