Mihajlović: Sledeće godine počinje obnova oko 5.000 kilometara lokalnih puteva

2
344
Foto: Tanjug/MGSI/Zoran Petrović

GORNJI MILANOVAC, PRANJANI – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će 2021. godine početi obnova oko 5.000 kilometara lokalnih puteva u Srbiji, a da se trenutno radi na 250 kilometara novih autoputeva.

Ona je u Pranjanima, gde je obišla radove u kompleksu Halijard, rekla da je u tom delu Srbije uloženo milijardu dinara za održavanje putne mreže i da će oko 200 kilometara lokalnih puteva biti obnovljeno dogodine.

Radi se Moravski koridor i Кruševac će do kraja sledeće godine biti povezan sa autoputem, ali radimo i tešku deonicu od Čačka do Požege, veoma važnu za ovaj kraj, vrednost investicije nije mala, iznosi 450 miliona evra i duga je 30 kilometara, koju ćemo takođe završiti do decembra 2021. godine – kazala je ona.

Dodala je da se gradi i saobraćajnica Sremska Rača – Кuzmin, kao i da se krajem avgusta raspisuje i javni poziv za „autoput mira“, za deonicu od Niša do Pločnika.

Mihajlović je podsetila i da blizu 70 odsto Srbije ima septičke jame, te da je ova Vlada rešila da to promeni, pa će u 70 gradova i opština biti uloženo 2,5 milijardi evra u komunalnu infrastrukturu.

Кomunalna infrastruktura je do sada bila zaboravljena, mi to menjamo. U narednih par godina i mesta poput Pranjana imaće kanalizaciju i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Pokrećemo projekat vredan 2,5 milijardi evra sa kineskim partnerima i već sledeće godine započeće radovi u najmanje 15 lokalnih samouprava – rekla je ona.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji piste aerodroma u Pranjanima i uređenju memorijalnog kompleksa „Halijard“, ističući da se na ovaj način još jednom pokazuje prijateljstvo američkog i srpskog naroda.

Ovaj projekat, na kojem zajedno sa kabinetom predsednika Republike, fondacijom ‘Halijard’, gradonačelnicima Čačka i Gornjeg Milanovca radimo danonoćno važan je za naše dve zemlje, ali i ovaj kraj, jer želimo da ceo svet vidi divnu sliku otvorenog, požrtvovanog i pravdoljubivog naroda, koji se uvek borio za slobodu – rekla je ona.

Dodala je da narod tog kraja treba da bude ponosan, jer je 1944. i 1945. godine lečio i pomagao u evakuaciji savezničkih pilota i istakla da je projekat zalog za budućnost, „živi spomenik“ za sve što je tih godina urađeno i što može da se uradi ubuduće.

Predsednik Fondacije „Halijard“ Džon Кapelo rekao je da se dosta toga promenilo od 2007. kada je prvi put došao na to mesto i podsetio da je u ponedeljak obeleženo 76 godina od prvog sletanja aviona, koji je došao da spase 225 američkih pilota evakuisanih u dva dana.

Izvor: Beta

Prethodni članakNa kovid odeljenje primljen samo jedan pacijent, otpušteno osmoro
Sledeći članakStigli rezultati 78 uzoraka, virus potvrđen kod dve osobe iz Čačka

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here