Milanovac u znaku festivala “Kratka forma“ i “Dani Mije Aleksića“

0
217

GORNJI MILANOVAC – U Gornjem Milanovcu u sredu počinju Međunarodni festival kratkog filma Kratka forma i Dani Mije Aleksića, manifestacije koje će trajati do 4. oktobra.

Međunarodni festival kratkog filma Kratka forma jedan je od najznačajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti.

Festival promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma, kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti.

Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, izjavio je da se za peti međunarodni festival kratkog filma Kratka forma prijavljeno je 3.730 filmova koje potpisuju autori iz 132 zemanje.

Selekciona komisija za Festival je odabrala 95 filmova iz 34 zemlje koji će biti prikazani u četiri takmičarske kategorije.

Organizator festivala je Kulturni centar Gornji Milanovac, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja.

Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar u istom vreme organizuju Dane Mije Aleksića, manifestaciju u čast velikana srpskog glumišta, umetnika koji je rođen u Gornjoj Crnući.

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere Aleksića prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac” i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Koncepcija manifestacije ostala je ista kao i prethodne godine, što znači da će Gornji Milanovac i ove godine ugostiti pozorišne i filmske umetnike.

Laureat nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” za 2019. je glumac glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Nebojša Dugalić.

Dugalić je ostvario veliki broj zapaženih glumačkih ostvarenja u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju za koje je dobio značajne nagrade i priznanja. Uspešno se bavi i režijom.

Svoj nepresušni glumački talenat, Dugalić donosi raznovrsnim glumačkim izrazom tumačeći veliki broj različitih uloga uz neverovatnu mogućnost glumačkog preobražaja.

Besprekorno tačno i strpljivo izgrađeni likovi Nebojše Dugalića prikazuju magiju glume u koju je glumac ugradio svoju individualnost i bogat glumački talenat pronalazeći suštinu u svakoj svojoj ulozi.

U obrazloženju se navodi da posedujući posebnu stvaralačku fantaziju i moć, likovi koje tumači su posebna umetnička dela izuzetne estetike i suverene stvaralačke kreativnosti.

Izvor: MNA

Prethodni članakPenzionerima 5.000 dinara između 20. novembra i 1. decembra
Sledeći članakVolonteri očistili levu obalu Morave od putničkog mosta do brane

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here