Milić: Biće preduzete sve neophodne mere protiv afričke kuge, pa i eutanazija zaraženih jedinki

3
530
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, koja se pojavila u Mrčajevcima, biće preduzete sve neophodne mere, izjavio je zamenik gradonačelnika grada Čačka Vladan Milić.

On je naglasio i da će biti izvršena eutanazija svih zaraženih jedinki.

Bolest se vrlo lako širi i prenosi, tu je prvo preduzeta zabrana transporta svinja, kao i njihova trgovina, klanje, samo pod specijalnim uslovima i specijalnim dozvolama i naravno u domaćinstvu gde je zaraza otkrivena biće preduzete sve mere koje su po Zakonu o veterinarstvu donete i tu će takođe ZOO higijena Veterinarskoj inspekciji pomoći da se to sprovede, biće uništene sve jedinke – kaže Milić.

Prema Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, docenta dr Miloša Petrovića, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Mrčajevcima proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

To područje, pored Mrčajevaca, obuhvata i mesta Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru.

Dragoljub Simović, iz čačanskog sela Trnava, gaji svinje za svoje potrebe, a pojava afričke kuge u susednim selima vidno ga je uznemirila.

Uplašio sam se, koštale su me njih dva 90 kila, platio sam ih 43.000, 480 dinara sam kilogram plaćao, znači njih dvoje 90 kila, ukupno 43.000, sad kako me ne bi bilo strah da ih sad izgubim, a dao tolike novce – rekao je Simonović za Tanjug.

Afrička kuga spada u red opasnih, zaraznih bolesti, glavni rezervoari koji prenose viruse u prirodu su divlje svinje, a najčešće dolazi do zaraze transportom inficiranih životinja. Za ovu bolest nema leka i u zavisnosti od kliničke slike može se prepoznati po brojnim simptomima.

Kod akutne imamo visoku telesnu temperaturu od 40 do 42 depresiju životinje, često leži, dahće, kada ustane tetura se, u nekim slučajevima postoji i dijareja, čak i krvava i ono što je simpatično to je krvarenje po koži – rekao je Zoran Velkovski, veterinar.

Prerađivači mesa i ugostitelji ističu da nema razloga za paniku jer se meso koje dođe do kupca ili konzumenta obavezno pregleda.

Mi imamo dve kontrole, prva je kontrola u klanici gde uzimamo robu, a druga je kontrola na terenu, koja dolazi Veterinarska Republička inspekcija i kontrolišu papire i kontrolišu robu – rekao je Aco Popović, ugostitelj.

Prema Rešenju Uprave za veterinu, područje čiji poluprečnik iznosi najmanje 10 kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Taj perimetar obuhvata mesta Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na teritoriji grada Čačka, a lovišta „Mrčajevci“ i „Zapadna Morava Srbije Šume“ koja se nalazi na teritoriji grada Čačka, proglašena su područjem visokog rizika od ove zarazne bolesti.

Lovišta „Mrčajevci“ i „Zapadna Morava Srbije Šume“ ustanovljena na teritoriji grada Čačka, proglašena su područjem visokog rizika od ove zarazne bolesti.

Radi suzbijanja i iskorenjavanja afričke kuge svinja na zaraženom području u što kraćem vremenskom roku, izvršiće se popis svih gazdinstava na kojim se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Rešenje Uprave za veterinu, takođe, podrazumeva eutanaziju svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja i pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakU Čačku održan socijalni dijalog o dualnom obrazovanju
Sledeći članakBorac u Superligu ulazi bez Amerikanaca, Gagića i Radonjića, Mijatović za sledeću sezonu najavljuje veće ambicije

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here