Ministarstvo odbrane znalo znalo da se u “Slobodi“ nepropisno skladišti eksploziv

0
930

ČAČAK – Ministarstvo odbrane znalo je da se u čačanskoj fabrici namenske industrije “Sloboda“, gde se pre četiri meseca dogodila serija eksplozija u kojima je povređeno troje ljudi, skladište zapaljive materije mimo propisa, pokazala je dokumentacija koju je portal Pištaljka dobio od uzbunjivača.

Portal piše da je Inspektorat odbrane, organ ministarstva, još 2017. godine inspekcijskim nalazom naložio fabrici oružja da prekine da odlaže barut, eksploziv i druge sirovine i gotove proizvode u nenamenske objekte i na otvorenom prostoru, ali i da smanji količinu opasnih materija u skladištima na maksimalnu dozvoljenu količinu.

Rukovodstvo fabrike uradilo je suprotno i od 2019. je čak počelo da proizvode smešta u šatore.

Prema izvodu iz izveštaja inspekcije, koji je Pištaljka bezuspešno pokušavala da dobije i od zvaničnih organa, od „Slobode“ je traženo da ispuni čak 56 mera za unapređenje stanja u oblasti zaštite od požara i eksplozija.

Preduzeti mere da se u objektima Kompanije koji su projektovani i izvedeni za drugu namenu ili za koje nije definisana namena ne skladište eksplozivne i zapaljive materije, odnosno zabraniti skladištenje većih količina eksplozivnih i zapaljivih materija od maksimalno dozvoljene količine – piše u izveštaju inspekcije.

“Sloboda“ je po ovom izveštaju imala obavezu da izveštava ministarstvo svaka tri meseca o preduzetim aktivnostima.

Inspektorat odbrane odbio je da dostavi zapisnik inspekcije pozivajući se na Zakon o tajnosti podataka. Takođe je odbio da nam dostavi i tromesečne izveštaje tvrdeći da nisu iz funkcionalne nadležnosti Inspektorata – navodi Pištaljka.

Portal piše da Ministarstvo odbrane takođe nije dostavilo zapisnike inspekcijske kontrole nad kompanijom “Sloboda“, a po intervenciji Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, odgovorili su da “nije nadležno da vrši kontrolu po pitanjima zaštite od požara i mera koje se sprovode na zaštiti požara u kompanijama Odbrambene industrije Srbije“.

Kompanija “Sloboda“ Čačak je deo grupacije Odbrambena industrija Srbije osnovane uredbom Vlade Srbije poslednjeg dana 2019. godine, njom upravlja Savet čije članove na predlog Ministarstva odbrane bira Vlada.

Radio Slobodna Evropa u septembru je objavio da rezultati istrage o uzroku požara još uvek nisu poznati i da veštačenje sprovodi Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a za Pištaljku je ovo tužilaštvo 8. oktobra navelo da je veštačenje i dalje u toku.

U fabirici je 4. juna izbio požar uz seriju snažnih eksplozija, radnici i građani koji žive u okolini fabrike bili su evakuisani, a predsednik Aleksandar Vučić ubrzo je izneo podatak da je procenjena vrednost štete između 1,5 i 2 miliona evra.

Svega četiri dana kasnije, fabrika je nastavila da radi, a eksplozije su se ponovile i 19. juna kada je lakše povređeno troje radnika koji su bili u popodnevnoj smeni.

U medijima je posle eksplozije objavljeno više reportaža i snimaka o rasutoj municiji u okolini fabrike, i tada je otkriveno da se municija neadekvatno čuvala, navela je Pištaljka.

Izvor: Beta

Prethodni članakVeliki procenat novozaraženih u Moravičkom okrugu u odnosu na broj testiranih
Sledeći članakDvojica isključena iz saobraćaja: Jedan vozio traktor sa 2,63 promila alkohola i bez dozvole, a drugi auto pod dejstvom marihuane

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here