Ministarstvo: Postignut načelni dogovor o otkupnoj ceni maline; Vilamet: Proizvođači će odlučiti da li će prihvatiti

22
17253

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović postigao je na današnjem sastanku načelni dogovor sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara i to u vezi sa otkupnom cenom, formiranjem Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, pojačanom kontrolom izvoza maline i rekonfiguracijom podsticaja iz državnog budžeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja, odnosno da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Učesnici sastanka su se saglasili i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline, prenosi Tanjug.

Takođe, načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Srbije, te da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Milutin Živković ispred Saveza „Srpska malina” Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja „Miker” Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja „Spas” Kraljevo, zatim Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara „Vilamet” Arilje, Živan Marković iz preduzeća „Žileks – trgovina” Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara „Breza” Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća „Coja promet” i Boban Mikić ispred preduzeća „Aleksinac”.

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije Marijan Rističević.

 • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima, da udruženim i zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline – navodi se u saopštenju.

Predsednik Udruženja proizvođača malina „Vilamet“ iz Arilja Mileta Pilčević rekao je danas da će Skupština te asocijacije odlučiti da li će brati maline za okupnu cenu od 250 dinara za kilogram koju su predstavnici nekoliko udruženja prihvatili na sastanku s ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Martinovićem.

 • Naše udruženje smatra da je ta cena od 250 dinara po kilogramu neisplativa i da ako ne bude veća da će se malinarstvo u Srbiji ugasiti. Konačnu odluku o tome doneće ovih dana sami proizvođači na Skupštini udruženja – rekao je Pilčević za Betu posle sastanka.

Izvor: Tanjug, Beta

Prethodni članakOvaj deo Čačka u petak osam sati ostaje bez struje
Sledeći članakRoganović: Dveri spremne da uđu u koaliciju sa Novom Srbijom i Velimirom Ilićem

22 KOMENTARA

 1. Zasto se neudruze svi proizvodaci na nivou cele srbije i ovi iz vojvodine a ne ovi iz sumadije gledaju svoj interes i ne reaguju na cene zita a i ono ne pada sa neba 13kg za1kg malina a za kukuruz da ne pricamo

 2. Ovo je velika sramota ,kod nas u Vlasotincu otkupljuju malinu za bednih 220 dinara,ovome se treba stati na put da nas više nepljačkaju. Velika sramota da država nema sluha za nas mučenike,a kada im trebaju glasovi svi zovu po 100 puta.

 3. Malinari koji shvate da je zlatno vreme za maline prošlo i sve će biti gore i gore. Maline iz Ukrajine, Poljske i Argentine su jeftine i preplavile su tržište i biće ih sve više. Ko se od naših malinara preorjentiše na druge kulture izvući će se.

 4. Cena od 250din je odlicna,ali pohlepa za zaradom malinara je toliko velika da bi svi da zarade po stan od 1h.Kada je bilo 600din sto nisu rekli ovo je mnogo nego su trljali ruke. Trziste diktira cenu psenica je bila 36 din a sada 20din i sta sada svi u proteste Dosta vise

  • Uz duzno postovanje ovo sto ste napisali veze sa istinom nema. Prvo ja imam 1,5 hektar maline i nikada nisam mogao da zaradim od sezone da kupim stan. Moze da se ostvari zarada za neki pristojan zivot i to je to. Cenu maline diktira trziste vidis i ovo nije tacno. Malina je isključivo izvozni proizvod a izvoz maline je strogo kontrolisan i mogu ga vrsiti mislim cetiri kompanije. Tako da o kakvom slobodnom trzistu pricate cist monopol

  • Netreba niko da protestvuje vec iskljucivk za sebe da ibezbedi hranu PA CE KBJ PASTETARI KREPAVAT OD GLADI KROZ 4 ILI 5 HODINA JER ZALIHA HRANE.NEMA NIJEDNA ZEMLJA SAMO IH SVE OUSTIT NIZ VODU PA NEKA SAMI SADE GAJE I PROIZVODE HRANU . STK BI JA KLI BILO KO RADIO I SVOJ TRUD RAD J ZNOJ DZABA DAVAO CA VISE

 5. Biće još gore tražili ste gledajte odnos
  60/40 u korist proizvođača u odnosu na izvoznu cenu.
  A zna li gologuzija da nikada neće znati po kojoj ceni je izvezena malina i dali ima u skladištima ili biće uvek priče kako nije izvezen prošlogodišnji rod da bi uticali na cenu otkupa za ovu godinu.
  Katastrofa od države.
  Pozdrav deda Mile.

  • Pa neka počnu da se bave i izvozom! Ili si proizvodjač ili si skladištar ili si izvoznik. Takva je podela. Ko misli da može sve…. Neka proba.

 6. Malinu ce brati i za 150 dinara jer svi duguju za djubrivo i repromaterijal. E sad ko zaista ima kicmu i imalo ponosa on ce vec u avgustu pokositi malinjak. A ovo je mozda 100 po redu komisija ili radna grupa koja se navodno formira, u principu zamajavanje ljudi mesec dana dok prodje sezona.

 7. Što ste pristali,jeli ucena,pretnja ili ste podmićeni?.Srbija se uvek hvali izvezenim voćem i polj proizvodima a te proizvođače svake godine pljačka.

 8. A koga onda vi peglate?Bunite se i blokirate puteve i na kraju pristanete na 250 din?Morate da obrazlozite zasto ste pristali na tu cenu,i o cemu se tu radi,ali prostim Srpskim jezikom.Ako su nekom pretili,ako ste vi uzeli lovu unapred da cutite,recite vec jednom,

  • Dacemo ministru ,zemlju da on obradjuje samo jednu godinu ,da ulozi sve sto treba i ,da bere po suncu .i plati radnike .
   Pa cemo ga pitati ,sta vise boli kicma ili dzep
   Pa nek je on prodaje za 250 .
   Sram vas bilo sta rade od proizvodjaca!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here