Mitrović: Nadležni organi da utvrde odgovornost za izlivanje mazuta u Moravicu, mislim da nije bilo namerne greške (FOTO)

1
306

IVANJICA – Pripadnici Sektora za vanredne situacije i “Srbijavoda“ započeli su protekle noći saniranje posledica izlivanja velike količine mazuta u reci Moravici.

Foto: MNA/INFOLiga

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović izjavio je da su o ovom slučaju obaveštene sve inspekcijske službe, kao i lokalne samouprave u slivu Moravice, ali i Zapadne Morave.

Da je jedna naftna mrlja lako bi, ali u svakoj manjoj uvali imamo veliku koncentranciju mazuta koji se zadržava, gust je i isplivava na površinu. Srbija vode krenule su u saniranje posledica, uz našu pomoć, jer se prvi put srećemo sa ovim – rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, cilj je da se stopira isticanje mazuta, kako ne bi išao u Moravicu.

Da li će neko snositi odgovornost to će utvrditi istražni organi. Mislim da ovde nije bila namerna ljudska greška. Šta se desilo sa instalacijama, cisternom i kako je mazut završio u atmosferusku kanalizaciju utvrdiće istražni organi – naglasio je Mitrović.

Foto: MNA/INFOLiga

On kaže da se sa pripadnici sektora gleda dokle je sigla masna mrlja, nadajući se da nije stigla daleko.

Posledica će biti. Mislim da je ovo najveća ekološka katastrofa koja je pogodila Ivanjicu. Navikli smo na vanredne situacije, na sneg, poplave, kiše. Reagovali smo brzo – rekao je Mitrović.

Jovana Rašeta iz Javnog preduzeća “Srbijavode“, kaže da je po nalogu republičke vodoprivredne inspekcije izvršena pravovremena reakcija koliko god je to bilo moguće.

U toku je postavljanje takozvane plutajuće zavese, koja će izvršiti prikupljanje ispuštenog mazuta u reku. Problem će biti rešen, počeli smo u skladu sa najboljim praksama, da ga rešimo na izvoru pa tek da vidimo posledice nizvodno – izjavila je Rašeta.

Tri cisterne iz Uba, sat iza ponoći, stigle su u Zavod za rehabilitaciju gde je su pretočene preostale količine mazuta.

Moravica izvire na padinama planine Golije i teče prema severu kroz Ivanjicu, Arilje sve do ušća u Zapadnu Moravu nedaleko od Požege. Duga je 98 kilometara.

Foto: MNA/INFOLiga

Stanje na vodotoku Moravice je jako izmenjeno u odnosu na nekadašnji period.

Danas je, usled intenzivne seče šuma na Goliji, ova nekad jedna od najizrazitijih reka šumskog područja, postala bujičavi vodotok, što se odrazilo na količinu, sadržaj vode i nagli nadolazak vode, dužinu trajanja pomute, kao i na sadržaj i uslove razmnožavanja najzastupljenije riblje vrste u ovom vodotoku, potočne pastrmke.

Izvor: MNA

Prethodni članakZatvara se vijadukt, evo kako će se odvijati saobraćaj kroz grad
Sledeći članakU izdanju PGP RTS-a izašao prvi album čačanskog sastava “Stari grad“ (VIDEO)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here