Mladi sve ranije probaju drogu

0
362

Procena je da u Srbiji postoji oko 50.000 zavisnika od droge, a prema istraživanju tima svetskih naučnika, svakoj drugoj osobi u našoj zemlji od 15 do 30 godina ponuđeno je da proba drogu, a svaka četvrta ju je zaista i probala.

Zabrinjava podatak da mladi sve ranije probaju neku vrstu droge, pa su radionice i predavanja u školama jedan od načina da se srednjoškolci upozore na opasnosti od narkomanije.

Pomera se granica, mladi sve ranije probaju marihuanu i druge psihoaktivne supstance. Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a kaže da mladi drogu prvi put probaju u srednjoj školi, i da MUP preduzima sve mere kako bi ona bila daleko od dece i što manje prisutna na ulicama.

Droga se, kažu stručnjaci, najčešće prvi put proba u društvu, na žurkama, povremeno uz izgovor samo još ovaj put, a onda počinje zavisnost. Marihuana – uvod u ostale jače supstance.

Dileri sintetičku drogu proizvode ili donose iz drugih zemalja u Srbiju, prodaju za smešan novac. Jedna od lošijih karakteristika je povećanje mase i sadržaj supstance. Dovodi do situacije da uzme jednu tabletu, ali je koncentracija mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja – rekao je Dejan Kovačević.

Izvor: RTS

Prethodni članakBorac u finišu slomio otpor Dinamika
Sledeći članakNagrada za najmilosrdnije delo pripala svešteniku Siniši Nikitoviću

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here