Mladomir Puriša Đorđević proslavio 98. rođendan

0
605
Foto: Fejsbuk/Udruženje Čačana u Beogradu

ČAČAK – Na današnji dan pre 98 godina, 6. maja 1924. godine, u Čačku je rođen naš proslavljeni sugrađanin, reditelj i književnik Mladomir Puriša Đorđević, višedecenijski član Udruženja Čačana u Beogradu.

Snimio je dvadeset jedan igrani film i oko pedeset dokumentarnih i kratkih filmova. Autor je mnogih filmskih ostvarenja koja ulaze u anale srpskog filma. Poznati i priznati su njegovi filmovi kao što su „San“, „Jutro“, „Podne“, „Devojka“, „Prvi građanin male varoši“ i mnogi drugi.

Pored toga, Đorđević je objavio i devet knjiga priča i romana od kojih su poznatije „Osam kila sreće“, „Lola Beograd“, „Pisma iz male varoši“, „Maslačak“, „Кaravan tone u gusti mrak“, „Biciklisti“ i druge.

Puriša Đorđević je još umetnički aktivan, tako da i dalje stvara. Prošle godine mu je ukazana posebna čast time što mu je dodeljena počasna filmska nagrada „Beogradski pobednik“ u okviru 49. filmskog festivala „FEST 2021“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Udruženje Čačana u Beogradu gospodinu Đorđeviću želi dobro zdravlje i još puno uspeha u kreativnom radu, uz ogromnu zahvalnost za njegov celokupni dosadašnji opus koji je iznedrio. Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo šta će nam još podariti na magičnom polju sedme umetnosti – navodi se u saopštenju Udruženja Čačana u Beogradu.

Izvor: Morava info, Udruženje Čačana u Beogradu

Prethodni članakMilić: Očekujem pobedu protiv Dinamika
Sledeći članak“Naduvan“ seo u BMV, zakucao se u drvo, a ono palo na parkirani auto

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here