Pre tačno 95 godina u Čačku rođen poznati TV i pozorišni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi

1
1272

ČAČAK – Na današnji dan pre 95 godina, 29. juna 1927. godine, u Čačku je rođen Slavoljub Stefanović Ravasi, srpski televizijski i pozorišni reditelj.

 

Po završetku režije na Akademiji umetnosti u Beogradu odlazi na Кosovo i Metohiju u Pokrajinsko narodno pozorište u Prištini, gde režira niz predstava u Srpskoj i Albanskoj drami. Njagova prva režija je bila predstava „Svi moji sinovi“ Artura Milera u Spskoj drami (premijera 16. oktobra 1952. godine). Ubrzo će postaviti dela „Čovek koji nije postojao“ Josipa Lešića, „Bez trećeg“ Milana Begovića i „Tartifa“ Ž. B. Molijera.

U Prištini će se oženiti i albanskom glumicom Meribane Šalja (1931 – 1956), sestrom Abdurahmana Šalje, koja će posle nekoliko godina umreti u 25. godini života. U Beograd će se vratiti 1958. godine. U braku sa Desankom (rođenom Nikolić) dobio je kćer Margitu Stefanović (1. april 1958. – 18. septembar 2002. godine), umetnicu raskošnih talenata, klavijaturistkinju grupe „Ekatarina Velika“ i arhitektu.

Kada je Televizija Beograd pokrenula svoju televizijsku dramu, Ravasi će napisati scenario po Nušićevoj drami „Kirija“ i tako režirati prvu TV dramu na RTV Beogradu (1959). Potom će uslediti duodrama „Pukotina raja“ sa Olgom Spiridonović i Mihajlom Viktorovićem. Te godine režiraće i „Krizantemu“ Marijana Matkovića. U svom radnom veku Ravasi je režirao 84 televizijske drame i televizijske serije.

Od serija poznate su: „Kod sudije za prekršaje“ u 13 epizoda (1966 – 1968), „Volite se ljudi“ u šest epizoda (1967), „Baksuz“ u 6 epizoda (1969), „Hronika palanačkog groblja“, po istoimenoj prozi Isidore Sekulić, u četiri epizode (1971). Poslednja TV režija bila mu je drama „Tesla“ Miloša Crnjanskog, u adaptaciji Vesne Jezerkić (1993). Uradio je i jednu epizodu „Ostavštine za budućnost“ o slikaru Mariju Maskareliju (1988). Režirao je TV drame Veljka Petrovića, Branimira Ćosića, Borislava Pekića, Danila Kiša, Mome Kapora, Ljubomira Simovića, Milana Kundere, Andreja Hinga, Mirka Kovača, Siniše Kovačevića i drugih savremenih pisaca. Za Televiziju Skoplje režirao je drame „Ludiot i kaluđerica“ (1968) i „Nešto temno i teško“ (1968).

Dogodilo se da je Slavoljub Stefanović Ravasi svoju poslednju pozorišnu režiju imao u prištinskom Narodnom pozorištu 21. oktobra 1994. godine. Režirao je „Pokojnika“ Branislava Nušića. Nakon toga, bio je angažovan u Televiziji Priština na obuci mladih reditelja. Ravasi je autor i tri scenarija, i to „Kirija“, po drami B. Nušića, 1959. godine , “Euridika“, drama čiji je on autor, a režirao ju je 1967. godine i „Koštana“, po drami Bore Stankovića, koju je režirao 1976. godine. Slavoljub Stefanović Ravasi preminuo je 2. februara 1996. godine u Beogradu.

Udruženje Čačana u Beogradu

Prethodni članakIvana Ilić sutra nastupa na Mediteranskim igrama u Alžiru
Sledeći članakProfesor Dejan Krunić u ime čačanske Gimnazije primio Orden Karađorđeve zvezde, prvog stepena

1 KOMENTAR

  1. O ovom reditelju, čoveku po rođenju Čačaninu, znala sam samo nešto osnovno. Po ovom tekstu vrlo malo. Zato hvala ovom portalu na dizanju opšteg obrazovanja i opšte kulture na viši nivo. To nam treba.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here