Na FTN održano prvo programersko takmičenje “Hakaton“, pobednik aplikacija “Mozgoklik“

0
307

ČAČAK – Prvi put na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, ali i na Univerzitetu u Kragujevcu, održano je programersko takmičenje pod nazivom “Hakaton Vol. 01“. Takmičari u tročlanim i četvoročlanim timovima imali su 24 časa da pronađu najbolje softversko rešenje na zadatu temu, odnosno da kreiraju aplikaciju koja će omogućiti što efikasnije rešenje problema.

Tema za prvi Hakaton bila je “Tech for EDUHack – Inovativna IT rešenja za kvalitetnije obrazovanje“ i bila je nepoznata do samog početka takmičenja, što je i jedno od pravila ovog takmičenja.

Pobednik takmičenja je “Mozgoklik“ aplikacija, koju su osmislili Teodora Rakonjac, Lazar Starčević i Ilija Nešković, studenti master studija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Njihova ideja je da aplikacija, kada bude završena, predstavlja socijalnu mrežu za spajanje učenika osnovne škole kroz kviz koji bi sadržao pitanja iz gradiva unapred izabranog predmeta. Trenutno aplikacija radi samo za jednog korisnika – korisnik navede razred i odabere predmete koje želi da obnovi, nakon toga dobije pitanja za obnavljanje gradiva.

Drugo mesto pripalo je studentima sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.Njihova aplikacija “Sudo Stem“ namenjena je učenicima osnovnih škola. Treće mesto zauzeli su studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Čačka koji su predstavili aplikaciju “Scripty“, koja može olakšati učenje studentima.

Organizatori “Hakatona Vol. 01“ su članovi Studentskog parlamenta FTN-a, uz podršku uprave Fakulteta i kao cilj takmičenja ističu sticanje nezaboravnog iskustva, podsticanje inovativnosti i kreativnosti. Kako je ovo prvi put da se ovo programersko takmičenje organizuje, pred organizatorima je bio veliki broj izazova, koje su uspešno savladali.

Članovi žirija bili su profesori sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, dr Marija Blagojević, vanredni prof, prof. dr Nenad Stefanović i dr Vladimir Ranković, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Rešenja do kojih su takmičari došli za 24 časa žiri je ocenjivao kroz kriterijume: ideja i originalnost, tehnologije i dizajn, razređenost i kompletnost, korisnost, skalabilnost, sigurnost i usaglašenost, poslovni potencijal i prezentacija.

Učesnici su pohvalili organizaciju događaja i kažu da im je ovo jedno novo iskustvo koje će značiti u nastavku profesionalne karijere.

Imao sam velika očekivanja, ali mogu reći da su ona nadmašena, organizacija je bila na najvišem nivou. Imali smo sve što nam je potrebno za rad, svi naši zahtevi su bili ispunjeni. Pohvalio bih organizatore i zahvalio im se što su nam omogućili da imamo ovakvo takmičenje na našem fakultetu. Konkurencija je bila jaka, takmičari iz drugih timova imaju veliko znanje u oblasti programiranja, pa smo imali priliku i da naučimo nešto novo. Takođe, članovi komisije pomno su pratili naše predstavljanje aplikacije, pitanjima su nam pomogli da istaknemo ono što je važno, ali i da uvidimo nedostatke našeg rešenja i unapredimo ih. Ovo je jedno veliko iskustvo za sve nas – kaže Lazar Starčević, student master studija FTN-a i član pobedničkog tima.

“Hakaton Vol. 01“ podržale su i sponzorisale kompanije iz privrede i to Quantox, Naučno tehnološki park Čačak, Huawei, Endava, Croonus, Red Black Tree i Del Systems, koji su obezbedili novčane nagrade za prva tri mesta.

Veliki doprinos realizaciji ovog takmičenja pružili su profesori i asistenti na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, koji su svojim znanjem i iskustvom ovo takmičenje podigli na najviši nivo.

Izvor: Morava info

Prethodni članakJeremić: Đilas ne treba da baca pojas za spasavanje Vučiću
Sledeći članakVozio “mercedes“ pod dejstvom kokaina i marihuane, zaustavljen na Ljubić keju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here