Na pokretnom mamografu pregledano 700 Čačanki starosne dobi od 50 do 69 godina

1
458

ČAČAK – Interesovanje žena za skrining dojke na pokretnom mamografu, koji je stacioniran na parkingu Doma zdravlja, je veliko, izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove dr Aleksandar Pajović.

On je podsetio da se, kada je ova dijagnostika u pitanju, radi po programu Nacionalnog skrininga za otkrivanje karcinoma dojke, što podrazumeva da se na mamografiju mogu javiti žene starosne dobi od 50 do 69 godina

Neće se gledati pola godine ili godinu plus-minus, ali pravila su takva. Zašto baš ovaj uzrast? Jer struka govori da žene mlađe od 50 godina mogu da obave kontrolu na ultrazvuku, i ukoliko postoje neke patološke promene, to se može otkriti putem te dijagnostike – naveo je Pajović u izjavi za TV Galaksija 32.

Prema njegovim rečima, u Čačku je od kraja decembra do sada pregledano oko 700 žena. Moguće je obaviti od 70 do 80 mamografskih pregleda dnevno.

Javljaju se žene bez ikakvih simptoma i tegoba, a to i jeste cilj skrininga, da se bolest otkrije i spreči na vreme. U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli oko 4.000 žena, od čega 1.600 završi fatalno. Zato je skrining jako bitan – naglasio je dr Pajović.

Izvor: Morava info, Galaksija 32

Prethodni članakIzvučena Loto sedmica, 1,9 miliona evra ide u Požarevac
Sledeći članakPorodile se dve kovid pozitivne trudnice, pet prijema na kovid odeljenje u protekla 24 sata

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here