Na poligonu u Miokovcima izvedeno gađanje iz protivavionskog topa L-70 Bofors

8
609

ČAČAK – U okviru ispitivanja usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) na poligonu Miokovci kod Čačka izvedeno je gađanje ciljeva na zemlji tempirnom municijom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović naveo je da je PASARS uveden u naoružanje Vojske Srbije prošle godine posle rigoroznih ispitivanja a da se u okviru nulte serije završava proizvodnja prve baterija sistema.

Radimo na ispitivanju prototipa sistema iz faze dva, što podrazumeva verifikaciju četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi PASARS-i, uključujući i one iz nulte serije. Ispitujemo novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, termovizijski nišan, kojim će značajno biti unapređena sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije – naveo je Miloradović.

Dodao je da novi prefragmentirani projektil osim standardne košuljice ima još i tungstenske kuglice, vrlo velike mogućnosti penetracije, kao i novi tip upaljača kojim od podsistema za elektronsko tempiranje, ugrađenim na vozilu, dobija radio-komandu kada će eksplodirati.

Time se postiže da svi projektili eksplodiraju u vazduhu iznad i ispred odgovarajućeg cilja, čime se dejstvo multiplikuje i efekti na cilju su znatno veći. Time će se efikasnost jedinica opremljenih ovim protivavionskom sistemom značajno povećati, kako pri dejstvu po ciljevima u vazduhu tako i pri dejstvu po ciljevima na zemlji – naveo je pomoćnik ministra.

Najavio je da će takvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje biti opremljeni i topovi 30mm i 40mm kao i tenkovski topovi 125mm.

Izvor: Beta; Foto: Ministarstvo odbrane

Prethodni članakDvadeseti dan bez novozaraženih u Čačku
Sledeći članakPredrag Kon najavio kada se u Srbiji očekuje dan bez ijednog novoinficiranog od koronavirusa

8 KOMENTARA

    • Bas tako, i ovu vrstu nove municije za Bofors pravi Sloboda. Sloboda ima najraznovrsniji program od svih fabrika namenske industrije. Dobri inzenjeri i dobri radnici su garant da moze Sloboda mnogo vise i od ovoga da naprave.
      Imamo u nasem gradu jednu dobru fabriku, koja zaposljava preko dve hiljade ljudi, Sloboda je majka grada na Moravi. Malo je firmi u Srbiji koje od sirovina prave gotov proizvod koji nije prosta tehnologija. Forverk u odnosu na Slobodu je tehnoloski mala maca!

      • Hehe, ove recitacije mozete da poturate nekome ko vas ne zna dovoljno. Saradjivao sam sa vama i odlicno znam koliko i sta mozete. Narocito taj tzv inzenjerski kadar.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here