Na Zlatiboru završen Festival sportskog fima, “1:0, Zvezdino prvo finale“ dobio prvu nagradu

0
140

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je završen osmi Međunarodni festival sportskog filma, a glavna nagrada, festivalski „gran pri“, dodeljena je filmu „1:0, Zvezdino prvo finale“, autora Milana Stojiljkovića i Stivena Sirete.

Reč je o podsećanju na put Crvene zvezde do finala Kupa UEFA 1979. i nesrećnog poraza u poslednjem meču, posle jednog nepostojećeg penala.

Sekvence pobeda nad Dinamom iz Drezdena, Sportingom iz Hihona, Arsenalom, Vest Bromvič Albionom i Hertom podsećaju na jednu veliku generaciju igrača u crveno-belim dresovima i njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.

Festivalsku nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju dobio je srpski reditelj Ivica Vidanović, autor filma „Zlatni momci sedamdesete“.

Nagrada za najbolji igrani film pripala je ostvarenju „Tri sekunde za večnost“ ruskog reditelja Antona Megerdičeva.

Žiri (u sastavu Vladimir Stanković, Nikolaj Parohovnik i Dušan Vrakela) nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film dodelio je hrvatskom „Uvik isto“ rediteljke Slavice Šnur.

Kao najbolji kratkometražni dokumentarni film nagrađen je „Martin Strel – čovek koji je pobedio Amazon“ autora Dragana Stanojevića.

Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodeljena je ostvarenju „Otvorenih očiju“ autora Marka Novakovića, dok je nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu dobio film „Švabo iz Sarajeva“ autora Sabahudina Topalbećirevića.

Za najbolju fotografiju nagrađen je Mehdi Amiri, direktor fotografije u
iranskom filmu „Odbojka“.

Specijalna priznanja na ovom festivalu dobili su Arijana Saračević Helać za film „Bosna – 40 godina titule evropskog šampiona“, bugarska autorka Valentina Fidanova Kolarova (film „ S one strane skoka“), kao i film „Duh Tel Aviva. Festivalsko priznanje pripalo je i ostvarenju „Sreta – veliki majstor rvanja“, dok je kao grad sporta nagrađen Zrenjanin, koji se ovde predstavio filmom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“.

Na osmom zlatiborskom festivalu prikazano je vipe desetina filmova i TV emisija iz 22 zemlje s raznih krajeva sveta.

Izvor: MNA

Prethodni članakVučić smenio Mojsilovića i postavio Kutuzova!
Sledeći članakTri čačanske firme traže radnike

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here