Nabavljene vakcine protiv gripa, biće dostupne od 15. oktobra

0
163

Vakcine protiv sezonskog gripa su nabavljene i u toku je njihova distribucija širom Srbije, a vakcinacija će početi od utorka, 15. oktobra, kažu u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prvi put ove godine obezbeđena je i četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Naši građani će imati ovu najsavremeniju vakcinu kao što je imaju i sve razvijene zemlje u svetu – rekla je za Tanjug epidemiolog u Institutu „Batut“ Darija Kisić Tepavčević i naglasila da je vakcinacija najefikasniji način zaštite od gripa.

Kako je navela, ove godine je nabavljeno 290.400 doza vakcine, čiji je proizvođač francuska kompanija „Sanofi Paster“.

Ove godine nabavili smo 50.000 doza vakcina više nego prethodne, zato što smo u prethodnoj sezoni uočili da je izuzetno velika zainteresovanost naših građana, kada je u pitanju ova vakcina i videli smo da je porasla svest o značaju vakcinacije – rekla je Kisić Tepavčević.

Navela je da je vakcina protiv gripa stigla tačno onako kako je to planirano i predviđeno i naglasila da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja je uspela da na vreme nabavi vakcinu koja je sada dostupna za njene građane.

Apelovala je na sve osobe koje su pod povećnim rizikom za nastanak komplikacija ukoliko dođe do infekcije, da se u narednim danima vakcinišu i navela da je potrebno dve do tri nedelje da se stvori imunitet koji bi organizam zaštitio od infekcije.

Napomenula je da su hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice u povećanom riziku za nastanak komplikacija, čak i smrtnog ishoda ukoliko dođe do infekcije.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da pravo na vakcinaciju o trošku države imaju upravo rizične grupe, kao i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakVrtić će biti obavezan za decu stariju od tri godine
Sledeći članakU planu rekonstrukcija auto-kampa u Ovčar Banji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here