Nagrađivani roman “Pčeličine“ autorke od ove godine u lektiri za treći razred

0
217

ČAČAK – Roman Gordane Timotijević “Vladimir iz čudne priče“, poslednji put je objavljen 2001. godine i dobitnik je nagrade “Gašino pero“. Za njegovo punoletstvo, nakon tačno osamnaest godina, “Pčelica“ obnavlja ovo izdanje i objavljuje ga u izmenjenoj grafičko-dizajnerskoj opremi. Ove godine roman Vladimir iz čudne priče dobija još jedno priznanje – procenom komisije za Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ovaj roman je uvršten u dodatni izbor lektire za 3. razred osnovne škole.

Ako postmoderna postoji u srpskoj književnosti za decu, onda je treba tražiti u romanu Gordane Timotijević “Vladimir iz čudne priče“. Varaju se i pokušavaju druge da obmanu oni koji smatraju da je suština poetike postmoderne u besmislu teksta, hermetičnosti, “nerazumljivosti“. Postmoderna je logična posledica jednog evolutivnog puta kojim se kretala književnost i umetnost od antike do danas. To je zbir iskustava, tema, znanja, objedinjenih tehnika i hiljada i hiljada knjiga iza nas. Ne pominjemo ovo bez razloga – “Vladimir iz čudne priče“ je praktična realizacija svega ovoga.

Gordana Timotijević samouvereno kombinuje različite pripovedne tehnike, narušava granice između sveta književnosti i stvarnosti, između pisca i čitaoca, prizivajući u svoju priču poznate detalje iz sveta istorije, nauke, umetnosti, književnosti, ona komunicira sa različitim epohama i podnebljima i, što je najbitnije, sa drugim književnim delima.

Iako ovakve knjige nisu uobičajene za decu, one su jako korisne, jer dolazi do interakcije između teksta i čitaoca, zahteva se od njega aktivno učešće, izvesno znanje sa kojim će pristupiti čitanju, a iz knjige izaći oplemenjen novim znanjima i iskustvima.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPotresna ispovest oca Miloša Mileusnića: Stojim u mestu, ni živ ni mrtav…
Sledeći članakDirektor fabrike „Milan Blagojević“ radnicima tri godine nije uplaćivao doprinose

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here