Najveći promašaj u istoriji čačanske košarke: Kako u Borcu nisu prepoznali talenat Vlada Divca

13
3724

ČAČAK – Ljubiteljima košarke u Čačku malo je poznat podatak da je Vlade Divac polovinom osamdesetih godina prošlog veka bio nadomak angažmana u Borcu.

Naime, na kraju sezone 1983/84. Borac su napustili Željko Obradović (Partizan), Vlade Androić (Šibenka), Zoran Radisavčević (Železničar), a malo je nedostajalo da iz kluba ode i Marko Ivanović.

Početak sezone 1984/85. bilo je veoma turbulentan period za čačanski klub, pošto su igrači Borca stupili u štrajk sa samo jednim zahtevom – smena trenera Slobodana Conje Koprivice. Te jeseni Borac je na utakmicu sa Radničkim u Beogradu otišao sa samo šest igrača u timu.

U pauzi između dve sezone, u lošoj atmosferi, “tehniko“ kluba, a suštinski i pomoćni trener, Stojan Kačar doveo je na probu u Borac jednog vižljastog, izuzetno visokog momka iz Prijepolja, šesnaestogodišnjaka koji je tih dana trenirao sa ostatkom ekipe i spavao u tadašnjim sobama za igrački karantin. Njegovo ime bilo je – Vlade Divac.

Prema svedočenjima gospodina Kačara, a što je zabeleženo u knjizi dr Zorana Coka Antonovića “Najveće pobede Borca“, Divac je proveo u Čačku petnaestak dana. Kada je pred upravu kluba postavljano pitanje njegove budućnosti u Borčevom dresu, glavni rukovodilac u to vreme Radmilo Mišović, verovatno zaokupljen turbulentnim događanjima u klubu, nije u tom igraču prepoznao kvalitet i on je vraćen kući.

Stojan Kačar tvrdi da je Mišović za Divca tada rekao da “se ispod njega ne mogu izvući novine kada skoči“. Tako je propuštena velika prilika da Borac dobije kapitalno pojačanje i da postane odskočna daska za buduću veliku karijeru.

Budući da je Conja Koprivica nakon razlaza sa Borcem nakon uspelog štrajka košarkaša napustio Borac i preuzeo kraljevačku Slogu, Divac je prešao upravo u taj klub. Ostalo je istorija.

O ovom promašaju u selektovanju igrača, možda i najvećem u istoriji Borca, niko kasnije voleo da komentariše, odnosno niko ga se više nije ni sećao – rekao je Stojan Kačar, a zabeleženo je u knjizi “Najveće pobede Borca.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNa Nadeždinom putu: Otvorena izložba “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ (FOTO)
Sledeći članakČačanska bolnica dobija magnetnu rezonancu

13 KOMENTARA

  1. Cacani su skloni hvalospevima i izmisljotinama kime bogoje ic iz sloge ga je primetio u kraljevu kad je vlade dolazio kod svoje rod ine i ponudio mu da trenira sa slogom jer je bio vizljast i ujedno da pohadja skolu i on je prihvatio zbog svojih rodjaka a kosarku je bila hit u to vreme i opredelio se za taj sport posle je cosic dolazio na dve nedelje i radio sa njim to je bila prekretnica za DALJE

  2. Secam se samo da je Dzoli sa 15 godina prvi put usao u igru u saveznoj ligi protiv Sloge (bio Divac) i kao sad da gledam,daje trojku kao kap iz levog ugla do bedema.Delirijum u hali…..

  3. Tako je isto bilo i u FK Borac,doveli klinca Pericu Ognjenovica na probu iz Mladog Radnika,Pozarevac,a Dragutin Spasojevic kaze,“Sta ce mi bre ovaj sarlatan“,Ko zna zasto je to bilo tako,a ispalo je na kraju najbolje moguce

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here