Najviša prosečna plata u Lihtenštajnu, najniža u Ukrajini – evo gde je Srbija

3
645

Najveću platu u Evropi u proseku zarađuju u Lihtenštajnu, podaci su centra za podatke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Reč je o podacima na nivou cele 2022. godine, a ne o prosečnim zaradama za poslednji mesec koje su uglavnom veće, piše N1.

Rad u Lihtenštajnu, koji je smešten između Švajcarske i Austrije, a koji broji manje od 40.000 ljudi, vrednuje se sa 7.046 evra na mesečnom nivou.

Lihtenštajn ima snažan finansijski sektor koji je i najzaslužniji za visok standard. Pre svega, radi se o niskim stopama porezu na dobit preduzeća, koji je ugrubo upola manji od evropskog proseka zbog čega više hiljada kompanija imaju svoje sedište u toj zemlji, neretko u vidu običnog poštanskog sandučeta. Ipak, Lihtenštajn se ne nalazi na listama zemalja koje su označene kao poreski rajevi.

Drugi izvor prihoda ove alpske zemlje je turizam, pre svega zimski.

Iza Lihtenštajna je još jedna alpska država – Švajcarska sa prosečnom platom od 5.522 evra. Poput Lihtenštajna i Švajcarska ima manje poreske stope i razvijeni zimski turizam, ali Švajcarska ima i najjači banarski sektor na svetu i stepen privatnosti za komitentne koji nema nijedna druga država.

Na trećem mestu je Danska sa 4.149 evra, zatim Luksemburg sa 3.699, Norveška 3.386, pa Island 3.377 evra i San Marino 3.237, dok je Irska poslednja zemlja na listi sa prosečnom platom višom od 3.000 evra i iznosi 3.086.

U najvećoj zemlji i najjačoj ekonomiji Evropske unije, Nemačkoj, prosečna plata iznosi 2.831 evro.

U zemljama koje su nastale iz Jugoslavije najviša plata je u u Sloveniji – 1.442 evra. Slede Hrvatska sa 1.163, Crna Gora (800), Srbija (714), Bosna i Hercegovina (652) i Severna Makedonija (557). Na teritoriji Kosova* su najniže prosečne zarade i iznose 446 evra.

Od ostalih zemlja iz regiona prednjači Rumunija sa 924 evra, a slede Bugarska sa 822 i Albanija sa 507 evra.

Na evropskom dnu su zemlje gde se pretežno vode ratovi ili je bezbednosno-politička situacija nestabilna, pa tako u Ukrajini iznosi 306 evra. U Belorusiji je 483, dok je prosečna zarada u Rusiji 588 evra.

Izvor: N1

Prethodni članakPoraz odbojkašica Lotusa u Novom Pazaru
Sledeći članakNenad Stefanović, trener FMP-a: Moja najbolja igračka sezona bila je u dresu Borca

3 KOMENTARA

    • Grešiš, nisi ni ispred njih. Veštački se održava evro na 117 i zato je sve skuplje u Srbiji nego u EU, da ne pominjem okruženje. Evro treba da bude 300 dinara, pa onda računaj prosečnu zaradu, i dodaj na to Jorgovanku vs minimalac, posečna plata je manja od 300 evra.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here