Narodna stranka: Zašto je i omanja kiša u Čačku postala stogodišnja, slučaj Ciglarske ulice

7
707

ČAČAK – Gradski odbor Narodne stranke oglasio se povodom problema sa kojima se suočavaju žitelji Ciglarske ulice na Ljubić keju.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ulica Ciglarska u Čačku je već dugo poznata kao najugroženije područje od poplava na Ljubić keju, jer se tu nalazi najniža visinska kota. Ako se i ne dogodi neka velika poplava, kao ona iz 2014, svake godine, već duže vreme i malo obilnija kiša izaziva plavljenje prizemnih i podrumskih prostorija u desetak domaćinstava u tom kraju.

Zahvaljujući tom iskustvu, shvatili su da je osnovni problem i uzrok u tome što postojeći cevovod površinske kanalizacije ne uspeva da prihvati i bezbedno odvede sve vode. Baš kao što se upravo dogodilo i prethodnih dana širom našeg naprednog grada.

Na primeru Ciglarske ulice možemo zaključiti kako gradska vlast vodi brigu o poplavljenim građanima.

Posle više urgencija i obraćanja predstavnicima JP “Gradac“, koji su odgovorni za funkcionisanje površinske kanalizacije, tražili su da se čišćenje tog cevovoda obavlja mnogo češće i kvalitetnije nego ranije. U kontaktu s njima saznali su “da se izvodjač radova bira na tenderu, da su to obično specijalizovane firme iz Beograda koje za to imaju odgovarajuću opremu, a da kontrolu radova obavlja lice koje odredjuje “Gradac“’. Njihova upornost je na kraju dovela do toga da su pretprošle godine od JP “Gradac“ pozvani da prisustvuju danu otpočinjanja tog čišćenja.

Otišli su na lice mesta, gde je već bila “ekipa iz Beograda“, a sa njima i radnik iz JP “Gradac“, koji je trebalo da ih, pre svega, uputi gde je taj cevovod, odakle treba da počne čišćenje, gde da se završi i šta sve treba da obuhvati. Trebalo je, ali nije! Očigledno ni sam nije znao gde se tako skriven u zemlji i tajnovit nalazi taj cevovod površinske kanalizacije, kao da u JP “Gradac“ ne postoji karta i u formi crteža i u elektronskom obliku koju je samo trebalo odštampati i čitati.

Pošto to nije urađeno, izvođači su, kad su ih konačno pronašli čistili neku drugu kanalizaciju, fekalnu, i u drugoj ulici! Kontrolor iz JP “Gradac“ je, naravno, pažljivo kontrolisao ne primećujući pri tom ni ogromnu razliku u veličini cevi ove dve kanalizacije, ni još veću razliku u miomirisu koji se nemilosrdno širio iz ove koja se, njegovom greškom, upravo čistila.

Izvođačima radova je naravno sasvim sve jedno, oni su tu da čiste i da naplate. Te poplave koje svake godine zagorčavaju život jednim te istim građanima na Ljubić keju nisu im ni na kraj pameti. A ni kontroloru iz čačanskog “Gradca“. Radio, ne radio, prima platu. Evo i fotografije koja dokazujući gore napisano, ilustruje i potvrdjuje još jedan apsurd naše stvarnosti.

Za novo čišćenje u novambru prošle godine žitelji Ciglarske ulice su se bolje pripremili. Odlučili su da će sami kontrolisati čišćenje, i kontrolisati “stručnjaka“ iz JP “Gradac“. Stručnjak iz JP “Gradac“ je ovog puta stručnjakinja, koja je, naravno, došla bez crteža i planova površinske kanalizacije i koja je verovatno prvi put na terenu na ovom području. Građanima Ciglarske crtež ne treba, trasu znaju već napamet, pretpostavljate zašto.

Išli su zajedno od taložnika do taložnika, od šahte do šahte, prvo je usisavan talog, otpad i šljunak, a zatim je i sve ispirano vodom pod visokim pritiskom. Radnicima na čišćenju ništa nije bilo teško, ništa nisu presklakali i ako novembarski kišni dani ni malo nisu pogodni za ovakve radove.

Evo nas već u junu 2023. godine, a u velikom delu Čačka su ovih dana ponovo divljale neke mutne vode, pronalazile put do podruma zgrada, dvorišta, nosile automobile i kante za smeće, odnosile mostove i “lomile“ tek izgrađene puteve.. Građani Ciglarske ulice su, gle čuda, za sada još uvek ostali na suvom. Samo treba posao da se odradi kvalitetno i detaljno.

Ali ako se nastavi sa ovom besomučnom sečom drveća, pogotovo onoga koje može da akumulira 200 litara vode u danu, ako se svako zeleno parče zemlje izbehatonira, asfaltira i izgradi kao što to naša aktuelna vlast bezglavo radi, a sve ne isprati i višestrukim povećanjem odgovarajućih inftastrukturnih kapaciteta, onda nema te površinske kanalizacije i uz najboljeg kontrolora njenog održavanja koji se zaista razume u svoj posao, da može da nas spase novih poplava!

Jedino rešenje će i dalje biti hitno uvođenje vanrednog stanja koje u ovom gradu postaje sve češće redovno. A vanredno stanje omogućava, po zakonu, da nema tendera, pa sredstva iz budžeta mogu bez glavobolje i na brzinu da se arče za sve i svašta.

Građani trpe i gube na sve načine, samo korupcija cveta. A to je namera koja se više i ne krije. Prosto se ljute što ih ometamo dok kradu.

GrO Narodne stranke Čačak

Prethodni članakU toku podela džakova sa peskom za odbranu od poplava
Sledeći članakHor čačanske Muzičke škole nastupio na Komemorativnoj akademiji povodom 24. godišnjice Bitke na Košarama

7 KOMENTARA

  1. kada treba podrska poplavljeni zovu sve;a kada njih neko pozove nigde ih nema.Što se tiče Violete i Dr Aca njih kad vidim dan mi je kišovit,koliko me pamćenje služi oboje su bili u SNS-u do 2016.godine,sad mi ovde prodaju pamet,doduše Violeta samo običan član,dok je doktor bio neko od kog su nam žioti zavislili,tako da gospodo od mene glas vi dobiti nećete NIKADA JEDNOM SNS UVEK SNS,PA ZVAO SE GG ZA NAPREDNI ČAČAK ili sad NARODNA STRANKA..Onok trenutka kad sste vas dvoje spodoba iz SNS-a prešli u Narodnjake i Vuk i se smučio..Reci te Violeti da prekine da šalje sms Dr radojević za gradonačelnika,objasnite joj da to se NIKADA NEĆE DOGODITI,POSLE SNS-a nam ne treba povampireni SNS,sa ovima se davimo u mulju i g…..a,a sa Acikom bi u domaćoj rakiji!!!NEKA HVALA

  2. Gluplje saopštenje odavno nisu izdali. U Ciglarskoj nigde barice od kada su pomenuti radovi izvršeni. Doduše, Violeta tvrdi da nije ni sneg zimus padao. Zaokružila u tabeli Beograd i njen Kragujevac da su imali nula snežnih dana, pa iz toga treba da zaključimo da ni u Čačku nije bilo snega.

  3. Živo me zanima čime bi se bavili ovi naši kvazi političari da ne pada kiša. A ovo saopštenje nema veze. Ciglarska ulica uopšte nije plavila ovog kišovitog perioda. Čudna stvar. Čist lov u mutnom.

  4. Izgleda mi da su tzv Poplavljeni kolektivno iz Dveri prešli kod Dr-a i Violete. Pustio ih Boško niz vodu jer su dosadili i Bogu i narodu.

  5. Ja koliko sam razumeo problem u Ciglarskoj je rešen zahvaljujući Gradcu i tamo nije bilo poplave nijednom u poslednjih mesec dana. Šta ste hteli da kažete ovim tekstom?

    • Vi kao da potajno želite da se desi nešto ružno i da Ciglarska ponovo bude poplavljena? Da li ste pri zdravoj svesti? Zar vam je malo ružnih stvari koje su se desile, pa priželjkujete nove?

  6. Mogla bi se napisati knjiga pod naslovom: Kako sam potopio samog sebe ili Ciglarska ulica – slika i prilika gradske vlasti grada Čačka. Autor naravno direktor Gradca, sa kumom mu pomoćnikom DSS bratije, preletele kod SNS dahija. Blago nama sa njima i njima sličnima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here