Naše društvo ima nizak nivo inkluzivne kulture

  0
  43
  Foto: Arhivski snimak

  ČAČAK – Marija Bojičić, majka dečaka sa poteškoćama u razvoju, kaže da srpsko društvo generalno ima veoma nizak nivo inkluzivne kulture.

  Prema njenim rečima, bez obzira na deklarativno zalaganje za ravnopravnost osoba sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju, primetne su mnogobrojne barijere u svakodnevnoj komunikaciji i interakciji sa pripadnicima ove populacije.

  Mi kao društvo imamo jako nizak nivo inkluzivne kulture. Kada u školi provedete malo više vremena kao što provodim ja, vidite da postoji puno dece koja imaju dosta potencijala samo nemaju prostor u medijima, u društvu nisu podržana od svojih sugrađana. To su samo deca ili ljudi kojima je potrebna. Postoji jedan divan citat: “Od svih rana najviše bole one koje zadaju pogled i prezrenje“. Dajte im šansu, nemojte ih vraćati unazad, jer oni svakog dana ulažu veliki napor sa ljudima iz škole “1. Novembar“ da budu sve bolji i bolji – poručuje Bojičićeva.

  Lokalna samouprava i Predškolska ustanova “Radost“ poslednjih nekoliko godina organizuju besplatan boravak dece u odmaralištu “Ovčar“ u Ulcinju za decu koja imaju razvojne poteškoće, što je jedan od pokušaja socijalizacije te dece. Letovanje će biti organizovano i ove godine.

  Od srca bih se zahvalila direktorki PU “Radost“ Veti Jovanović na svoj ljubavi, pažnji i podršci koju godinama unazat pruža mom detetu, ali svoj ostaloj deci, kao i za inkluzivno obrazovanje uopšte. Želim da nastave tim pravcem i da inkluzivno obrazovanje dovedu na još viši nivo, jer su zaista primer kako inkluzivno obrazovanje može da funkcioniše. Upućujem ostalim roditeljima koji su u sličnoj situaciji kao ja da pošalju svoju decu na letovanje u Ulcinj. To će im biti nezaboravna uspomena za čitav život – kaže Bojičić.

  Prethodni članakMuškarac iz Zablaća pokušao da zapali kuću u kojoj je bilo njegovo četvoro dece
  Sledeći članakNastavljena vakcinacija u Čačku, juče više od 300 osoba primilo prvu dozu

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here