Ne brže od života: U prepunoj sali Biblioteke u Čačku održana tribina o bezbednosti u saobraćaju

3
434

ČAČAK – Prethodne nedelje u prepunoj velikoj sali gradske biblioteke u Čačku održana je još jedna tribina u okviru inicjative “Omladinski radio – Mi stvaramo budućnost“. Organizator tribine je Radio Klik FM koji u sklopu ove inicijative pored tribina realizuje radio emisije i Omladinski portal, koju realizuje uz podršku Evropskog fonda za demokratiju.

U celoj Srbiji, a posebno u Moravičkom regionu u prethodnom periodu se beleži veliki broj saobraćajnih udesa u kome u velikoj meri učestvuju mladi ljudi. Nažalost, neki od tih udesa završavali su se tragičnim ishodom. Mladi urednici Omladinskog portala koji su učenici srednjih škola i studenti su prepoznali ovu temu kao veoma bitnu za mlade.

Tribina pod nazivom “Ne brže od života“, koja je održana u gradskoj biblioteci u Čačku, ima za temu prevenciju u pogledu bezbednosti u saobraćaju, sa akcentom na mlade koji su tek položili ili planiraju polaganje vozačkog ispita – naveli su organizatori.

Na tribini je učešće uzelo preko 150 učenika iz srednjih škola u Čačku. Učestvovali su Kristina Grbović iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije i Filip Kuzmanović – diplomirani inženjer saobraćaja, član Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Čačka.

Kristina je sa učesnicima tribine podelila svoje lično iskustvo koje je imala u saobraćaju, kada je kao suvozač, usled saobraćajne nezgode, nakon teških telesnih povreda došlo do oštećenja kičmene moždine, što je dovelo do trajnog invaliditeta.

Ona je danas aktivna na raznim poljima, živi sa svojom sedmogodišnjom ćerkom o kojoj se brine, uspešna je stonoteniserka. Aktivan je član udrženje i radi na projektu “Još uvek vozim“ kao jedan od predavača, koji ima za cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju mladih, gde kroz svoje iskustvo govori i skreće pažnju mladima da jednostavno ne dopuste da dođu u njenu situaciju.

Ja sam neko ko je vrlo mlad poneo puno tereta na svojim leđima i figurativno i stvarno. Imam zaista sve, ali sam negde izgubila te najlepše godine kada možeš da dodirneš zvezde. Ja od srca želim mladima da uživaju u životu, u maturi, u izlascima, u tom radovanju kada dobiju vozačku dozvolu, prvom automobilu, prvom motoru, prvom putovanju na more kada voze ekipu. Ali da ne dozvole sebi da budu opomenuti na način na koji sam ja, pa da tek onda shvate koliko je život lep, a lep je! – poručila je Kristina mladima na tribini.

Filip Kuzmanović je posetiocima tribine izneo mnogobrojne podatke i savete vezane za bezbedno učešće mladih u saobraćaju, ukazao na najveće greške koje prave mladi kao učesnici u saobraćaju kao i preventivnim merama.

U Srbiji svaki treći dan jedna mlada osoba izgubi život, a svaki dan preko 15 mladih ljudi bude povrađeno u saobraćanim nezgodama.

Izvor: Morava info

Prethodni članakEkskluzivno! Dejan Mijatović Džoli novi trener KK Borac
Sledeći članakU Galeriji “Risim“ filmovi laureata nagrade “Sonja Savić“

3 KOMENTARA

  1. Roditelji kupuju ljubav. Kao nemaju vremena, pa dobro, kupićemo detetu nešto. Da ga obradujemo. Ko stoji malo bolje finansijski kupi auto. Dete veze o životu nema, ali ima kola. Neću dalje…. Zna se.

  2. Sve dok se mladima od 16 god dozvoljava da polažu i voze od tribina nema nikakve vajde. To su još deca koja ne umeju samostalno da se“ obuju“ a nekmoli da voze. Misle da mogu da polete, kako im lete i razmišljanja. Mladost, ludost je to. I normalno je. Zato RODITELJI u pamet se. Ne kupujte ljubav kupovinom auta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here