Ne preživi 40 do 80 odsto pacijenata na respiratorima

0
860
Foto: Ilustracija

Anesteziolog iz kovid bolnice „Dragiša Mišović“ dr Predrag Stevanović, kaže da od 40 do 80 odsto pacijenata ne uspe da se izleči ako završe na respiratoru.

Doktor Stevanović za RTS kaže da je činjenica da je u ovom piku talasa virusa neuporedivo više pacijenata, pa je zbog toga i više teških.

U tri meseca prvog talasa u našoj bolnici je lečeno oko 1.150 pacijenata, a sada je za 24 dana lečeno 630 pacijenata. Dok je za tri meseca na intenzivnoj bilo otprilike 350 obolelih, sada ih je već 200 za dvadeset i nešto dana. To jasno govori koliko je ovo sada teže – dodao je Stevanović.

Na pitanje šta govori ovoliki porast broja pacijenata na respiratoru, doktor kaže da je to pokazatelj da još nismo shvatili koliko je važno poštovati mere zaštite, da se moramo čuvati i da ako sami sebi ne pomognemo, onda preostaje u bolnicama da to čine. Ističe da korona ima mnogo pojavnih oblika i da se može dogoditi da se dve osobe zaraze na istom mestu, a da jedna od njih prođe sa lakom kliničkom slikom, dok druga završi na respiratoru.

Ova bolest ima mnogo pojavnih oblika i to je ono što predstavlja problem svima u svetu. Vi možete sresti čoveka koji se zarazio, koji je negativan ali ima sve simptome ove bolesti, i ne možete ga drugačije tretirati nego kao kovid pacijenta – rekao je Stevanović.

Govoreći o tome šta je presudno da pacijent završi na respiratoru i ko donosi tu konačnu odluku, Stevanović kaže da to čine anesteziolozi i objašnjava razloge.

U ovoj bolesti ona se na kraju ispoljava respiratornim problemima, koji kod najtežih kliničkih slika završe sa nemogućnošću adekvatnog disanja. Vi onda morate pacijenta da stavite na respirator da biste mu dali vreme da se izbori sa kovidom i eventualno preživi – rekao je doktor.

Izneo je podatak da od 40 do 80 odsto pacijenata koji završe na respiratoru ne preživi.

To zavisi od mnogo faktora, od toga u kakvoj fazi je stavljen na respirator, zavisi od toga kakav je klinički oblik bolesti, da li ide dalje, zavisi od toga da li imate dovoljno osoblja, da li imate adekvatne uslove – objasnio je Stevanović.

Dodao je da „ne možete očekivati da u nekim nerazvijenim zemljama, kao recimo u Africi ili delovima Indije, imate iste uslove na intenzivnoj kao što imate u razvijenim zemljama“.

Mi u ovom trenutku u Srbiji imamo dobre uslove za lečenje pacijenata. Problem svuda u svetu je opterećenost brojem pacijenata. Kada vama dođe ogroman broj pacijenata, potpuno je normalno da ne možete posvetiti istu pažnju dvojici ili desetorici pacijenata. U ovom trenutku imamo veliko opterećenje zdravstvenog sistema i zauzeto je 90 odsto kapaciteta, skoro 70 pacijenata je na intenzivnoj nezi – istakao je Stevanović.

Ukazao je koliko je važno poštovati mere zaštite kako bi se smanjio priliv pacijenata u bolnice.

Možda su nekome oni dosadili, pa i ja ne mogu više da slušam kada nam stalno pričaju da moramo da nosimo masku. Verujte da je to u ovom trenutku najvažnije kako bi se smanjio priliv pacijenata – poručio je doktor.

Izvor: Tanjug, RTS

Prethodni članakKriza ugrožava sve više privrednih sektora u Srbiji, čeka nas dramatična jesen
Sledeći članakSa analize stiglo 48 uzoraka: Još 11 kovid pozitivnih Čačana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here