Nedeljni pregled protesta u Srbiji: U Milanovcu jedan od najvećih u Srbiji, u Čačku minoran odziv

3
725

ČAČAK, GORNJI MILANOVAC – Arhiv javnih skupova je, u saradnji sa Crtom, članovima Fejsbuk grupe Fan klub protesta i drugim pojedincima i organizacijama, došao do podataka iz 10 gradova (od njih 16) u kojima su od 13. do 16. septembra održani protesti protiv nasilja. Na temelju procene posećenosti, ti protesti su razvrstani u kategorije prema relativnoj veličini u odnosu na broj stanovnika grada u kom su održani.

Od 10 gradova za koje imamo podatke, prošle nedelje su u njih šest održani manji protesti (Novi Sad, Čačak, Vršac, Užice, Leskovac i Beograd), a u Bačkoj Palanci je održan protest srednje veličine.

U tri grada su održani protesti koje možemo kategorisati kao velike u lokalnim razmerama:

– u Gornjem Milanovcu je u protestu učestvovalo 140 ljudi, što bi odgovaralo odzivu od oko 8.400 u Beogradu;
– u Kraljevu je protestu prisustvovalo oko 400 građana (ekvivalent oko 9.000 u Beogradu);
– u Petrovcu na Mlavi je protestovalo 45-50 građana (ekvivalent oko 9.500 u Beogradu).

Čačak nije ni uzet u razmatranje za izvođenje ovakve proporcije, budući da se na protestu u petak okupilo jedva dvadesetak građana.

U Beogradu je 16. septembra u protestu protiv nasilja učestvovalo blizu 2.000 ljudi. Ovo je drugi protest održan posle objave tehničkih organizatora o zahtevu za vanrednim izborima, a ujedno i drugi zaredom u kome broj učesnika opada. Takođe, ovo je prvi put otkako se organizuju protesti protiv nasilja da je protest u Beogradu pao u kategoriju manjih protesta (do 2.000 učesnika), ne računajući avgustovski protest održan po olujnom nevremenu. Sa druge strane, u Kraljevu je došlo do ogromnog porasta broja učesnika, što je svakako posledica reakcije na napad na Predraga Voštinića iz Lokalnog fronta. Pored značajno povećanog broja Kraljevčana, svojim prisustvom su podršku Voštiniću dali i brojni aktivisti iz više drugih gradova – ocenio je Aleksandar Gubaš, predsednik Arhiva javnih skupova.

Relativno najveći prošlonedeljni protest u Srbiji nije imao veze sa serijom protesta „Srbija protiv nasilja“, a održan je u Knez Selu kod Niša, zbog najava o mogućem naseljavanju migranata u Kliniku za plućne bolesti u tom selu. To je bio povod da se 13. septembra na protestu okupi između 180 i 200 meštana, što je oko četvrtine ukupnog stanovništva Knez Sela.

Izvor: Morava info

Prethodni članakČačanske demokrate nastavile sa akcijom podele besplatnih knjiga
Sledeći članakOtkrivena skulptura Olge Jevrić: Veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu

3 KOMENTARA

  1. Dokle više manipulacije,broj u jednom gradu je broj,Kave veze ima sa Beogradom.Kažite od 200 gradova u Srbiji šeta se u 16 što je 8%.Od 6 550 000 stanovnika šeta 3000 što je manje od 0,5% .to je rezultat trzanja naroda.

    • Pa naravno, bosonogi šaman sa ženskom ešarpom kog je navukla brkata sova sa laznim instrukcijama i podacima kao iskrivljeno ogledalo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here