Nekoliko pitanja za direktora Zavoda za javno zdravlje u Čačku

10
3653
Foto: MNA

ČAČAK – Odbornica u Skupštini grada Čačka i Violeta Marković oglasila se saopštenjem povodom alarmantne situacije u gradu prouzrokovane širenjem virusa korona i informacije da je jedna od zaraženih osoba lekar u Zavodu za javno zdravlje.

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

Doktore Tošiću,
Kao aktivni učesnik u društvenom i političkom životu grada Čačka, ali pre svega kao zainteresovana građanka za sva dešavanja oko pandemije korona virusa, pažljivo sam slušala Vaše izjave na konferenciji za medije13.03.2020. godine nakon formiranja Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada Čačka. Obraćali ste nam se kao epidemiolog, neko na koga nas iz Ministarstva zdravlja i samog vrha države upućuju da je najpozvaniji i najodgovorniji za definisanje i preduzimanje mera u cilju sprečavanja širenja epidemije, neko od koga očekujemo istinite i blagovremene informacije.

Roditeljima i široj javnosti ste dali potvrdu da su direktori škola bili u pravu, ali i odgovor onom nazovi Ministru prosvete da su na osnovu Vaše preporuke i zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje, ispravno postupili i oni i roditelji čija su deca bila u kontaktu sa zaraženom osobom i odlučila da ih ne pošalju u školu.

Razumeli smo da je još uvek malo poznat korona virus i da se moramo pripremiti i boriti kao da je najteži neprijatelj, jer ne znamo njegovu snagu, moć, posledice…

Zbog toga, iskreno zabrinuta imam nekoliko pitanja za Vas:

1. S obzirom da ste već u ponedeljak znali da je devojka koja je bila na pomenutoj proslavi, vrlo moguće zaražena virusom korone i da Vam je zaposlena u Zavodu prijavila da je bila na istoj proslavi, kako je moguće da ODMAH niste zaposlenu u Zavodu poslali u izolaciju radi sprečavanja širenja virusa u kolektivu, ali i kod vaših korisnika?

2. Kada je zaposlena već sredinom sedmice sa posla otišla sa jasnim simptomima korona virusa, da li ste izolovali zaposlene koji su sa njom bili u kontaktu?

3. Da li ste juče u vreme konferencije za medije znali da Vam i zaposlena ima potvrđen korona virus i da tu informaciju niste podelili sa građanima, već ste i dalje govorili o dva potvrđena slučaja?

4. Koliko zaposlenih u Zavodu danas ima sa jasnom kliničkom slikom korona virusa, s obzirom da još nekoliko zaposlenih iz Zavoda ima simptome?

5. Da li ste sve zaposlene sa simptomima u svojoj ustanovi testirali na korona virus?

6. Da li masku (koju ste nosili na konferenciji i usput budi rečeno stalno pomerali i pipali rukama!) nosite i na radnom mestu sa namerom da štitite i zaposlene (obavljate redovne poslove direktora, držite sastanke…) i korisnike vaših usluga ili nju samo nosite kada ste u kontaktu sa gradonačelnikom?

7. Da li testirate i dalje osobe sa kliničkom slikom obolelih od korona virusa ili će se to raditi samo hospitalizovanim slučajevima? Koja je onda svrha objavljivanja broja obolelih, kada to nije prava informacija?

8. Da li ste zbog svega što niste preduzeli kao epidemiolog i odgovorno lice u svom kolektivu direktno odgovorni za mogući „italijanski“ scenario u Zavodu za javno zdravlje, a bojim se i u Čačku u danima koji su pred nama?

Ozbiljna situacija, zahteva ozbiljan pristup i ozbiljno reagovanje. Zbog kontradiktornosti i iznošenje nepotrebnih i uznemirujućih informacija na istoj konferenciji ostaje potreba da se narednih dana zahtevaju odgovori od drugih članova tima, koji i ako bez maske su direktno odgovorni za brigu o zdravlju građana Čačka.

Violeta Marković, odbornica u Skupštini grada i potpredsednica GrO Narodne stranke

Prethodni članakKon: Daću ostavku ukoliko se škole zatvore samo na nekoliko nedelja, a ne do kraja školske godine
Sledeći članakDoktorka iz Čačka zaražena koronavirusom

10 KOMENTARA

  1. Svaki normalan, običan čovek bi isto ovo pitao! Zar nije rečeno da je najbitnije da se sačuva zdravstveni sistem, da virus ne uđe u njega.Ako su se u Čačku među prvima lekari zarazili, kome onda narod da veruje i čemu da se nada? Ljude ne zanima stranačko prepucavanje nego zaštita od zarazne bolesti i poverenje u lekare. Naravno da sve treba preispitati i da svako snosi odgovornost za svoje postupke.

  2. Ako je ovo istina, a sve je moguće u Čačanskoj bolnici, kad ovo prođe treba ispitati, proveriti činjenice i kazniti debelo odgovorne i novčano i zatvorom. A ako nije tačno onog ko je pustio vest lažnu takođe isto kazniti. Al nezavisna komisija.

  3. Ma terajte se bre u tri lepe, sram vas bilo! Umesto da probate da pomognete, vi ste sad nasli da pljujete. Jadni mi sa vama i onim ksenofobicnim idiotima sa kojima ste u koaliciji.

  4. Jadno i bedno pismo! U ovakvoj situaciji jedino je normalno i moralno da ako vec necete da pomognete, ono bar cutite. Pa kad se sve zavrsi, onda se razracunavajte do mile volje! Jos jednom, JADNO i BEDNO!!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here