Nema više deponije u Prelićima

1
325
Foto: MNA

ČAČAK – Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je oko 98 miliona dinara gradovima Čačku i Kraljevu i opštini Trstenik za sufinansiranje sanacije deponija. Najviše novca oko 66 miliona, dobio je Čačak za deponiju Prelići.

Lakše se diše, kažu meštani Prelića i Kulinovačkog polja koji žive uz obode nekadašnje deponije. Od naslaga smeća nema ni traga, a svuda su postavljeni biotrnovi za ispuštanje metana.

Deponija Prelići prostire se na oko 12 hektara, a zatvorena je 2012. godine. Rekultivacija prve zone od oko šest hektara počela je u martu ove godine i taj posao je pri kraju. Zbog komplikovanijih i skupljih postupaka sanacije, druge zona će se raditi u dve faze, kažu u gradskoj upravi. Pored Ministarstva životne sredine, i Grad Čačak sufinansira taj posao sa oko 16 miliona dinara.

Ova druga faza kao što i sami vidite biće vrlo komplikovanija i teža zato što je nivo komunalnog otpada upravo na lokaciji iza mene, tampon je mnogo veći, od četiri do deset metara u zavisnosti od delova na ovih preostalih šest hektara, ali se nadam ovde će biti spaljivanja na baklji, malo znači komplikovanija procedura u odnosu na ovu prvu fazu i zbog toga ja se nadam da ćemo tek za naredne dve godine uspeti da rešimo ovu zonu – kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika Čačka za ekologiju.

Prvi radovi u drugoj fazi sanacije deponije počeće na proleće. Ako se kompletni radovi na rekultivaciji završe za dve godine, Čačak će postati prvi grad u Srbiji koji će u potpunosti rešiti problem nesanitarne deponije.

Ovo će biti prelep prostor od 12 hektara koji se može iskoristiti za mnoge druge poslove koji su lepi, jer se radi o prostoru koji se nalazi pored reke Morave, a koji će biti izuzetno uređen, tu više nema nenamenskog odlaganja smeća – najavljuje Mirjana Đoković.

Od kada je zatvorena deponija u Prelićima, Grad Čačak odvozi otpad u regionalnu deponiju Duboko kod Užica.

Na mestu stare deponije već tri godine radi transfer stanica i centar za reciklažni otpad, uređeni po najvišim ekološkim standardima. Smeće koje se ovde svakodnevno dovozi dalje se transportuje u hermetički zatvorenim kontejnerima.

Izvor: RTS

Prethodni članakNajgledaniji strani film u Srbiji svih vremena konačno i u Čačku
Sledeći članakJuniori Borca nakon velike borbe poraženi od Zvezde

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here