Neodrživa saradnja DS i Dveri ako se ponovi situacija iz Čačka

6
807

Balša Božović, poslanik Demokratske stranke, kaže da je saradnja sa Pokretom Dveri u Savezu za Srbiju neodrživa ukoliko ovaj pokret nastavi sa iznošenjem stavova poput onih o LGBT zajednici, zbog čega je Božović i javno reagovao.

On dodaje da veruje da se takve stvari više neće ponavljati.

Nadam se da se ovakve stvari više neće ponavljati i nadam se da će shvatiti da su pogrešili – kazao je Božović u Danu uživo na N1 upitan o daljoj saradnji sa Pokretom Dveri posle sukoba oko stava Dveri o LGBT zajednici i Paradi ponosa.

Neodrživo je ako se ti neki stavovi ponove… Ja sam se video sa nekim njihovim zvaničnicima, razmenili smo pozdrave i nadam se da do ovakvih stvari neće dolaziti – kazao je poslanik DS.

On ističe da je prilikom formiranja Saveza za Srbiju postojao dogovor da se članice bore za fundamentalna ljudska prava. Za svoj javni istup prema Dverima kaže da ne predstavlja samo lični stav, već stav Demorkatske stranke.

Da je izostala reakcija Demokratske stranke, to bi bilo pitanje izostanka identiteta DS. Ne možete insistirati na jednoj grupi ljudskih prava, a poništavati neka druga… Mi smo govorili u ime DS koja se 30 godina bori da Srbiju iščupa iz radikalskog blata. Bilo je važno da pokažemo da stojimo na tom putu, da je to ugaoni kamen evropskih vrednosti. Reagovali smo zato što samo radikali i Vučićev režim postupaju tako da se nekome ljudska prava poštuju, a nekome ne – objasnio je Božović u Novom danu.

Reagujući zbog izjave Boška Obradovića, lidera Dveri, da se nada da će „Porodična šetnja“ u Čačku postati tradicija pod sloganom „ne damo gej paradu u Čačku“, Božović je ovu stranku ocenio kao antievropsku desnicu, iako se oni sami deklarišu kao evroskeptici.

Poslanik DS kaže da bi voleo da su Dveri evroskeptici, jer bi to značilo da poštuju sva ljudska prava.

Porodična šetnja ili šetnja LGBT zajednice ne smeju da isključuju jedna drugu. Mislim da nije u redu da u 21. veku na jedan ovakav način komuniciramo u javnosti. Smatram da je došlo do kršenja funkcionisanja dogovora od strane Dveri. DS se 30 god bori za evropske vrednosti, mislim da i Dveri i drugi u tom savezu mogu da imaju puno poverenje u DS u toj borbi. Moja obaveza je bila kao poslanika da se te stvari ne dovode u pitanje. Ne možemo da pričamo o različitim mišljenjima kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava – istakao je Božović.

Upitan da li mu je u stranci zamereno zbog istupa protiv druge članice SzS, Božović kaže da nije i da su postojali usaglašeni stavovi sa predsednikom DS, a da su njegovu reakciju pozdravile i druge kolege.

Svi smo bili zatečeni kako je nekome palo na pamet da tako istupa, a da nije konsultovao ostale članice. Takva stvar opet bi diskreditovala SzS po pitanju borbe za ljudska prava – kazao je Božović.

Izvor: N1

Prethodni članakGorostasni centar stigao na probu u Borac
Sledeći članakU Beogradu promovisan novi “Pčeličin“ roman “Poziv“

6 KOMENTARA

    • A ti si za pedere, i lezbejke . I to da se promovisu po ulicama i setaju, a onda da se dozvole brakovi, pa da jadna deca zive sa dve mame ili dve tate? Užasno.

      • Au momak kakvo ogranicenje u glavi…Jedna setnja ne iskljucuje drugu…Nece svi postati pederi i lezbejke ako se dozvole brakovi…Nece sva deca imati dve mame ili dve tate…Brojcano mala i ugrozena od strane agresivne vecine je ta LGBT populacija…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here