Nižu se osude opasnih ideja Dveri o “čistom srpskom genomu“; Boško Obradović: Stav o tome neću promeniti

2
380
Foto: Media centar

Svojom „zabrinutošću“ za genetsku strukturu budućih naraštaja, pokret Dveri uspeo je ne samo da podigne veliku buru u javnosti, već i da pobere osudu velikog dela javnosti zbog propagiranja opasnih i retrogradnih ideja.

U najkraćem, to je i sumirana reakcija na saopštenje Dveri u kome ovaj pokret osuđuje plan Srbije da reproduktivni materijal za vantelesnu oplodnju uvozi iz Španije i Danske. Reagovali su i vlast i opozicija, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je poručila da bi volela da zna kako to izgleda „čisti srpski genom“, kojim se Dveri bave u svom saopštenju.

Dveri su zatražile od nadležnih organa odgovor na pitanje „da li je i kada sprovedena šira javna rasprava o ovoj važnoj temi i da li su sagledane moguće štetne posledice sa moralno-etičkog aspekta“. Kako je saopštila ova stranka, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, „što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja“.

Ovakav zahtev problematičan je ne samo sa stanovišta nauke, zbog čega resorna ministarka i navodi da bi volela da zna kako to izgleda „čisti srpski genom“ – već i sa društvenog aspekta. U svom reakcijama mnoge stranke su ocenile u tom smislu da je reč o „opasnim idejama“ i da sve „liči na rasizam, pa i fašizam“.

Ovo, inače, nije prvi put da ovaj pokret koristi pitanja koja su za određeni deo populacije osetljiva zarad prikupljanja političkih poena, a činjenica da su od aprilskih izbora ponovo parlamentarna snaga dovodi do toga da se njihov glas i češće i glasnije čuje, a teme na kojima najčešće insistiraju tiču se upravo, kako i sami kažu, tradicionalnih i porodičnih vrednosti i identiteta. Ovoga puta, svojim saoštenje Dveri su praktično „udarile“ na suštinsko pravo parova koji ne mogu drugačije da se ostvare kao roditelji.

Među prvim reakcijama na saopštenje Dveri bila je premijerke Ane Brnabić koja je na svom Tviter nalogu napisala da je na stotine parova u Srbiji primorano da se na ovaj način ostvari u roditeljstvu, dodajući da na ovaj način oni neće morati da putuju u inostranstvo.

Uskoro će moći, jer imaju odgovornu vlast koja radi u interesu naših građana i naše zemlje, a ne promoviše besprizornu fašističku ideologiju i zatucanost. Još jednom: sram vas bilo! – napisala je Brnabić.

A ministarka Jelena Begović navela je da je ovo rezultat „neznanja ili osmišljene zloupotrebe znanja“. Dodala je da država na ovaj način olakšava ženama umesto da same traže po svetu banke donora, bave se lokalnim pravnim regulativama i troše lična sredstva.

Takođe, ovakva razmišljanja vode na ozbiljnu stranputicu na kojoj je ova planeta već bila, a zove se fašizam. Mislila sam da makar u ovoj zemlji toga više nema. Volela bih da nam autori teksta kažu kako izgleda čisti srpski genom. I lepota Balkana jeste veliki diverzitet gena i zato volimo da se hvalimo kako smo mi u Srbiji lepi i različiti. I to je dobro i sa stanovišta principa koji vladaju u prirodi, jer kada se ukrštaju iste genetike to dovodi do slabljenja i nestanka vrste. Biodiverzitet o kome takođe svi pričaju nije samo diverzitet organizama već i gena. To omogućava opstanak jedne vrste – rekla je Begović, inače po struci molekularni biolog.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić osudila je i ocenila kao besmislenu tvrdnju Dveri da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može da utiče na promenu genoma. Ona je navela je i da su do sada parovi morali da idu u inostranstvo, jer u Srbiji nema donora.

Samo oni koji ne razumeju muke parova, muškaraca i žena koji iz određenih razloga ne mogu da dobiju dete, mogu da daju ovako monstruozne izjave. Hiljade parova u našoj zemlji bori se sa neplodnošću i mnogima je jedina šansa da dobiju bebu upravo sa doniranim reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima. Do sada su morali da idu u inostranstvo i to plaćaju iz sopstvenih sredstava, a sada taj trošak snosi RFZO – navela je Radojević Škodrić.

A ni opozicione stranke nisu bile blage prema ovakvim navodima Dveri. Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je šokantan stav pokreta. Ta stranka smatra i da je stručna javnost dužna da se oglasi kako bi se u korenu sasekle anticivilizacijske teze koje promovišu superiornost i čistotu nacije kao vrednost.

To je odraz primitivizma i nepriznavanja nauke, a u političkom smislu to su stavovi svojstveni rasizmu. Zato ovakvi ekstremistički stavovi zaslužuju najoštriju osudu – navela je SSP.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je stav pokreta Dveri po ovom pitanju, „klasičan rasizam“ i da ta stranka „širi opasne teze koje su građani Evrope na svojoj koži osetili u toku nacističkog ludila u Drugom svetskom ratu“.

Ove opasne ideje, koje tobože služe zaštiti rasne i nacionalne „čistoće“ Srba sluđuju i plaše građane. Tražimo od ministarske zdravlja u Vladi Srbije da reaguje i opovrgne ove opasne ideje – navodi se u saopštenju LSV.

Ta stranka poručila je Dverima da „manje čitaju radove nacističkog doktora Jozefa Mengelea“, a građanima Srbije da je ovo, ako su zaboravilli, „pravi primer kako izgleda fašizam“.

I dok se osude nižu, lider Dveri Boško Obradović nastavlja u istom maniru, pa je juče saopštio da nije tačno da se ta stranka protivi bilo kojoj vrsti pomoći bračnim parovima bez dece, ali da ostaju pri stavu da je pravi cilj najnovije inicijative o uvozu reproduktivnog materijala – razvoj surogat materinstva u Srbiji, komercijalizacija trudnoće i, kako tvrdi, protivzakoniti način da gej parovi usvajaju decu.

Navodi da se Dveri više od decenije se zalažu za državnu podršku rađanju, mladim bračnim parovima, porodicama sa decom i bračnim parovima koji nemaju dece.

Zato je, kaže, „monstruozna kleveta i opaka laž“ da su se bilo kada usprotivili bilo kojoj vrsti pomoći bračnim parovima bez dece da se ostvare kao roditelji, jer znaju koliki je to problem u Srbiji, ali da ostaju pri stavu o pravom cilju najnovije inicijative.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakOsam pravila koja moraju da poštuju vozači početnici, evo šta se dešava ako ih prekrše
Sledeći članakKompanija “PS Fashion“ organizovala pošumljavanje dva hektara požarišta kod Studenice

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here