Nova sorta maline “Yellow King“ sve popularnija: Žuto umesto crvenog zlata

1
663

IVANJICA – Sadnice žute maline sve su traženije na domaćem tržištu, kažu Radovanovići iz ivanjičkog sela Radaljevo, vlasnici firme Floriva čuvene po proizvodnji i prodaji sertifikovanih sadnica jagodastih vrsta voćaka.

Članovi porocice Radovanović sa sadnicama žute maline; Foto: Rina

Žuta malina ili “Yellow King“ je remotantna sorta maline, srednje krupnih plodova i u nižim predelima Srbije na branje stiže oko 15. jula, a u višim oko 25. jula. Plodovi su pogodni za prodaju u svežem stanju na domaćem tržištu i može se koristiti za zamrzavanje. Ono što je čini različitom od ostalih sorti maline jeste nešto viša cena, a manji troškovi proizvodnje. Berba ove sorte traje dva do tri meseca – kaže Nikola Radovanović, najstarija glava porodice Radovanović.

Kada je reč o kakarkteristikama ove sorte maline, Nikola dodaje da je odlično tolerantna na bolesti i osetljiva na botritis, pa se sadnja preporučuje do 1.000 m nadmorske visine.

Prilikom odluke da podignu zasade žute maline, proizvođačima se savetuje da se opredele za sertifikovani sadni materijal koji će im, pored kvaliteta i visokog prinosa, omogućiti da iskoriste subvencije resornog ministarstva, kaže Zoran Radovanović, vlasnik firme “Floriva“.

Moja preporuka je da proizvođači pre zasnivanja zasada žute maline osiguraju tržište. Mi otkupljujemo od naših kooperanata žutu malinu koju prerađujemo u vina i slatko. Tražimo kooperante i sa njima sarađujemo tokom celog procesa proizvodnje, redovno im šaljemo SMS poruke šta i kada treba da primene u svojim zasadima i na raspolaganju smo im za svaki vid pomoći kako bi se edukovali u sopstvenoj proizvodnji – naglašava Radovanović.

Pakovanje sadnica “žutog zlata“; Foto: RINA

On dodaje da prilikom sadnje ove sorte maline treba obezbediti pripremljeno zemljište, sadi se na dubini od 10 centimetara, tako da se vrat korena ne potopi duboko u zemlju, već da bude blizu površine.

Navodnjavanje maline obezbeđuje se sistemom kap po kap koji se koristi i za prihranjivanje vodotopivim đubrivima,a u slučaju velikom suša preporuka je da se obezbedi sistem orošivača koji se koriste isključivo preko noći kada se biljke ohlade – dodaje Radovanović.

Ono što će proizvođače dodatno obradovati jeste da plod maline “Yellow King“ u Srbiji za sveže tržište dostiže cenu od 2,5 evra po kilogramu, a što se tiče otkupa za industriju, cena je uvek u rangu sa ostalim sortama maline koje se otkupljuju za industriju ili za oko 10 do 15 odsto veća.

Izvor: RINA

Prethodni članakMeč u Novom Pazaru kao uvertira za ključni duel sa Sutjeskom
Sledeći članakN1: Dimitrijeviću nije mesto na govornici ispred Filozofskog fakulteta

1 KOMENTAR

  1. opet neki GMO i dzovanska modiranja da se bidne u trendu

    MALINA JE CRVENA i TACKA!

    NECEMO GMO U SRBIJI I DOSTA NAM JE VISE DA BUDEMO ZAMORCICI I POLIGON ZA TESTIRANJA BELOSVETSKIM KORPORACIJAMA I SEKTAMA!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here